Belföld

Milliárdokat érő pirulák a kukában

Egyetlen szer helytelen használata évi 10 milliárdba kerül az OEP-nek.

A kiváltott orvosságok egytizede felbontatlanul kerül a kukába. Az orvosok szerint betegeik nem tesznek meg mindent saját gyógyulásukért – írja a Népszabadság a Medical Tribune című szaklapban idézett nemzetközi kutatás alapján.

A páciensek fele ki sem váltja, vagy ha mégis, akkor nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően szedi a gyógyszereit. A terápiás együttműködés hiánya óriási költségeket ró az adófizetőkre, és veszélyezteti a beteg életét.

A kutatás szerint a leggyakrabban a krónikus betegek hagyják abba idő előtt a gyógyszerek szedését. Becslések szerint a helytelen gyógyszerhasználat miatt csak az Egyesült Államokban évente hétszázezer szívbeteg, és több mint félmillió daganatos beteg hal meg idő előtt.

A magyarországi helyzet sem jobb. Molnár Márk Péter, a Corvinus egyetem munkatársa felmérte a vérzsírcsökkentő szerek használatát. Kiderült, tíz betegből kettő váltja ki egy év után a gyógyszerét. Pedig ha valaki egy éven belül abbahagyja a terápiát, olyan, mintha soha el sem kezdte volna.

Márpedig, ha nincs egészségnyereség, az azt jelenti, hogy kárba veszett a megszakított terápiára fordított támogatás. Ily módon az elmúlt három évben csak e szer esetében több mint 31 milliárd forint közpénzt dobott ki az egészségbiztosító az ablakon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik