Belföld

16 százalékos adókulcs és a bürokrácia csökkentése jöhet

Megadóztatnák a minimálbért, csökkentenék a társasági adót, bevezetnék a bankadót.

Amit már régóta emlegettek: 16 százalékos, egységes jövedelemadó-kulcsot vezetne be a kormány – mondta az Origónak egy fideszes országgyűlési képviselő. Ezen kívül – hosszú átmeneti időszak után – megadóztathatják a minimálbért.

Az ülésről távozó egyik képviselő azt állította, emellett a legfontosabb érv az volt, hogy jelenleg 1,5 millió minimálbéren bejelentett ember nem fizet szja-t. A tervezett változásokról beszélő kormányzati tisztviselők nem mondták ki a megszorítás szót, az elképzelésekről nem ebben az összefüggésben beszéltek.

A kabinet rendkívüli frakcióülésen, kedden reggel mutatta be gazdasági akciótervét a kormánypártoknak. Az ülés nem sokkal 11 óra után ért véget. A távozó résztvevők közül egy meg nem nevezett kormánytag azt mondta: a tervezet legfájdalmasabb része több tízezres elbocsátásokról szól.

A kormány terveinek része az állami vezetők bérének csökkentése is. Az origo egyik forrása szerint a kormány célkitűzése az, hogy 15 százalékkal csökkenjen az állami vezetők fizetése. Egy másik frakciótag szerint az még nem világos, hogy ezt a fizetések csökkentésével vagy elbocsátásokkal kívánják elérni.

A Fidesz-frakció egy másik – szintén névtelenséget kérő – tagja az ülés után azt állította, a kormány tervei között szerepel a bankadó bevezetése, amelyből 200 milliárdos bevételre számítanak több év alatt. A társasági adó kulcsa az elképzelések szerint 10 százalékra csökkenthet. A társasági adó 2010-ben emelkedett 16-ról 19 százalékra, viszont megszűnt a cégek 4 százalékos különadója.

AJÁNLOTT LINK:

Orbán ismertette az akciótervet ([origo])

Ajánlott videó

Olvasói sztorik