Belföld

Veszélyhelyzet nyolc megyében

12 megye 265 településén kell védekezni. Továbbra is Borsodban a legnehezebb a helyzet.

A kitelepítettek száma országosan 68 településen 3700, Borsodban 51 településen 3600 embernek kellett elhagynia az otthonát. A legnehezebb a helyzet Felsőzsolcán, ahova ma az államfő is ellátogat. A településen tegnap halálos áramütést szenvedett egy középkorú férfi.

A következő napokban a Dunán a harmadfokú szintet meghaladó vízállásnak megfelelő víztömeg vonulhat le. A folyó tetőzése a hét közepén várható. A Szentendrei-szigeten található falvak vezetőinek tájékoztatása szerint náluk egyelőre nincs vészhelyzet.

A Tiszán annak középső és alsó szakaszán vonul le több árhullám. A Tisza és a Duna menti megyékben embereket kitelepíteni csak a közvetlen vízparti épületekből, szórványosan kellett. A Tiszán minden idők harmadik-negyedik legnagyobb tetőzését várják Szolnoknál.

Az előzetes felmérések szerint mintegy százmilliárd forintos kár keletkezett a mezőgazdaságban, milliárdos károk vannak az erdőgazdaságban is. A Magyar Agrárkamara információi szerint az országban a belvízzel borított terület nagysága eléri a 180 ezer hektárt.

Az őszi búza országos vetésterületének mintegy öt százaléka, körülbelül ötvenezer hektár van vízborítás alatt, hasonló az arány az őszi káposztarepcénél is. A napraforgónál ez 3,5 százalékot vagyis 18 ezer hektárt jelent, míg a kukorica vetésterületénél mintegy 18 ezer hektárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik