Belföld

Hat árvízi kaput zárnak le a fővárosban

Mintegy negyven árvízi kaput és több mint harminc csatornát zártak le eddig a fővárosban - közölte az MTI-vel a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője vasárnap reggel.

Bátori Marianna elmondta, hogy a védekezéssel gyakorlatilag mindenütt készen vannak, de a nap folyamán még hat árvízi kaput zárnak le a Római-parton, illetve a déli vízállástól teszik függővé további háromnak a lezárását. Ezeket a munkákat elsősorban fagerendákkal és agyaggal végzik.

A Római-parton a nap folyamán összesen negyven kollégájuk dolgozik. A gátőrök a szokásosnál sokkal gyakrabban ellenőrzik a gátak állapotát.

A szóvivő közölte, hogy folyamatosan rátartással dolgoznak, tehát magasabb vízszint elleni védekezésre készülnek, mint amely a hozzájuk eljutó előrejelzésekben szerepel. Bátori Marianna elmondta, ezért építettek ki szombaton a Margitszigeten 1,5 kilométer hosszan 50 ezer homokzsákból védműveket. Hozzátette, ha szükséges a három sornyi nyúlgátra újabbakat rakhatnak.

Kitért arra is, hogy a több mint harminc lezárt csatornánál is folyamatosan figyelik, hogy van-e szivárgás, hogy ha szükséges, búváraik beavatkozhassanak. Megjegyezte, hogy jelenleg fertőzésveszélytől nem kell tartani.

Megjegyezte, hogy a reggeli vízállás tudomása szerint négy centiméterrel elmaradt a várttól, de ha hétfőn a Duna vízszintje eléri a 826 centimért, akkor a Margitszigeten is gőzerővel indul újra a munka.

A Dunán az eddigi legmagasabb vízállás 2006-ban volt, akkor 860 centimétert mértek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik