Belföld

Elszámoltatási kormánybiztost nevezett ki a kormány

Az elszámoltatással kapcsolatos feladatokat Papcsák Ferenc kormánybiztos koordinálja.

Az elszámoltatásért felelős, azt koordináló kormánybiztost nevezett ki Papcsák Ferenc személyében a kormány háromnapos rendkívüli ülésének második napján – jelentette be Lovasberényben vasárnap a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter – aki az új kormánybiztossal közösen tartott sajtótájékoztatót – elmondta: Papcsák Ferencnek az lesz a feladata, hogy az elszámoltatást koordinálja, valamint a közpénzek jövőbeni tiszta, jogszerű, takarékos felhasználásáért jogszabályokra, törvényekre tegyen javaslatot a kormánynak.

Feladata lesz továbbá, hogy megnevezze azokat a felelősöket, akik az állam részéről korábban részt vettek olyan gazdasági döntésekben, amelyek egyértelműen károsak voltak az országnak és az adófizetőknek, és megtegye azokat a jogi lépéseket, amelyek következményeként a felelősöknek a törvény előtt kell majd számot adni tetteikről.

“Az elszámoltatás egyértelmű, logikus és jogos elvárás a magyar emberek részéről, s ennek a jogos elvárásnak a nemzeti ügyek kormánya meg kíván felelni. Elszámoltatás nélkül ugyanis tiszta lapot nyitni, új korszakot kezdeni nem lehet, a demokratikus normák helyreállítása nem történhet meg az elszámoltatás teljes körű véghezvitele nélkül” – hangsúlyozta Szijártó Péter.

A miniszterelnök szóvivője kifejtette: a nyolcéves szocialista kormányzás alatt a Fidesz többször felhívta a figyelmet visszaélésekre, amelyekről több esetben már bebizonyosodott, illetve nehezen kizárható, hogy kormányzati döntések középpontjába magánérdekek kerültek, magánérdekek mentén hoztak meg bizonyos kormányzati döntéseket. Az emberek joggal várják a felelősök felderítését, a számonkérést, s azt, hogy az elszámoltatás teljes körűen, alkotmányosan és a demokratikus normáknak megfelelően történjen.

Papcsák Ferenc – aki 2005-ben részt vett “az Apró-Gyurcsány érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkait” vizsgáló parlamenti bizottság munkájában is – elmondta, a kormányülésen több olyan ügyet is érintettek, amelyek jelentősen sértették az ország érdekeit. Ezek közül megvizsgálják az úgynevezett off-shore ügyeket, többi között a Wallis csoport, a Dataplex, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és a Magyar Nemzeti Bank elnökének ügyét. Vizsgálják a Malév privatizációját, s azt, hogy mire költötték el annak 460 milliárd forintos bevételét, továbbá tisztázni kívánják “a közérdekű adatokkal összefüggő meghamisítással,” kapcsolatos, a 2006. évi államháztartási adatok eltitkolásának ügyet is, amelyben már korábban feljelentették Gyurcsány Ferencet és Veress János korábbi pénzügyminisztert.

Áttekintik a minisztériumokban az átadás-átvétellel kapcsolatban tisztázásra váró kérdéseket is.

Papcsák Ferenc 2002-től a Fidesz országgyűlési képviselője, tagja az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak, valamint a gazdasági és informatikai bizottságnak. 2006 őszétől tagja a fővárosi önkormányzat közgyűlésének, valamint ale

Ajánlott videó

Olvasói sztorik