Belföld

Duplájára nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Dél-Alföldön

A tíz nappal ezelőtti értékhez képest duplájára nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Dél-Alföldön az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatására.

A belvízi helyzet a Dél-Alföldön a megtett intézkedések hatására sem javult számottevően, az elöntött területek nagysága az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén a becslések szerint már mintegy 55 ezer hektár – közölte Andó Mihály központi védelemvezető-helyettes vasárnap.

A befogadó folyók magas szintje miatt a csatornákból szivattyúkkal kell átemelni a vizet. A 29 üzemelő szivattyútelepen naponta mintegy 3,5 millió köbméter vizet emelnek át a folyókba. A közbenső helyeken 317 ezer köbméter a naponta átemelt víz mennyisége, s mobil szivattyúkkal további napi 95 ezer köbméter vizet emelnek át – tudatta a szakember.

A belvízmentesítési munkákban résztvevő 141 fő a szivattyúzás mellett a vízátfolyást gátló akadályoktól is igyekszik megtisztítani a csatornákat.

Az igazgatóság területén összesen 38 településen van helyi vízkár-elhárítási készültség, ebből hét községben – Bordányban, Domaszéken, Kiskunhalason, Szatymazon, Üllésen, Zákányszéken és Zsombón -, valamint Mórahalom városában harmadfokú készültség mellett védekeznek.

Az árvízi helyzettel kapcsolatban a központi védelemvezető-helyettes közölte, a Hármas-Körösön, Szarvasnál a vízállás már meghaladta a 700 centiméteres másodfokú készültségi szintet, s tovább árad. A harmadfokú készültségi szint – 800 centiméter – elérése a tiszai árhullámtól függ, legkorábban a jövő hét végére valószínűsíthető, az igazgatósághoz tartozó torkolati szakasznál azonban már ennél korábban, a jövő hét közepétől lehetnek harmadfok feletti vízállások.

Az alsó-tiszai áradás üteme mérséklődhet, majd a jövő hét elejétől fokozatosan erősödhet. Az Alsó-Tiszán Mindszentnél 850 centiméter, harmadfok, Szegednél 750 centiméter, másodfok fölötti vízállásokra, és legalább egy hónapos védekezésre lehet számítani. Ez idő alatt a Körösökön és a Maroson újabb árhullám is keletkezhet, melyek az alsó-tiszai vízállásokat tovább emelhetik.

A helyi védekezési munkálatokkal mellett az igazgatóság 42 fős védelmi osztaga a Hernád és Bódva térségében teljesít szolgálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik