Belföld

Az MSZP az ellenzéki stratégiát vitatta meg kongresszusán

Az párt elfogadta a politikai és szervezeti megújítás irányát rögzítő 12 pontot.

Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök Budapesten bejelentette: a kongresszusi küldöttek 94,3 százaléka szavazott igennel Balogh András bangkoki nagykövet államfői jelölésére, 2,3 százaléka nemmel voksolt, az érvénytelen szavazatok aránya 3,4 százalék volt.

A kongresszus azért döntött az önálló köztársaságielnök-jelölt állításáról – indokolta -, mert meggyőződése, hogy még akkor is érdemes megmutatni az alternatívát, azt. hogy az MSZP miként képzeli el a Magyar Köztársaság demokratikus működését, milyen emberben látják a köztársaság eszméjének megtestesülését, ha a kétharmados többségnek joga és módja van önállóan köztársasági elnököt választani.

A kongresszus elfogadta az MSZP 12 pontját, azaz azt a 7 plusz 5 pontot, amely a következő időszak politikai és szervezeti megújításának irányát rögzíti.

A 7, a közéletben, a különböző társadalmi csoportok érdekében végzendő feladatpontot sorolva Lendvai Ildikó elmondta: az MSZP fellép a politikai tisztogatás ellen és a munkavállalók jogaiért, a frakció törvényjavaslat-csomagot állít össze a munka törvénykönyve módosítása, az erősebb jogvédelem érdekében.

A szocialisták az ország gazdasági biztonságáért azt igénylik, hogy a kormány haladéktalanul hozza nyilvánosságra a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unió intézményeivel folyó tárgyalásokon elfoglalt pozícióját.

A párt fel akar lépni a társadalmi különbségek csökkentéséért, a válságban a legtöbb áldozatot hozók kárpótlásáért, a nyugdíjasok számára kedvező jogszabályok megtartásáért, a családi pótlék reálértékének megőrzéséért. A szocialisták felelős és átlátható gazdálkodást követelnek a közvagyonnal; fellépnek a kiváltságok és az erőfölénnyel való visszaélés ellen. Az MSZP politikai alternatívát kínál a konzervatív-autoriter politikai kultúra fordulatával szemben; a “nemzet” szóval való visszaélés helyett valódi nemzeti, társadalmi párbeszédet igényel.

A július 10-i tisztújító kongresszusig a pártszervezeteknek többek között össze kell állítani a négyéves ellenzéki politikai stratégia feladattervét, ennek érdekében stratégiával foglalkozó munkacsoportot hoztak létre; megkezdik a felkészülést az önkormányzati választásokra; új alapszabály kidolgozását indítják el.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője bejelentette: a szocialisták segélyalapot hoznak létre és gyűjtést kezdenek az árvízkárosultak megsegítésére; indítványozzák, hogy a természeti csapás utáni kárenyhítést a kormány a lakossági ingatlanokra is terjessze ki. Elmondta még: a párt parlamenti frakciójának képviselői saját felajánlásaikból összesen 1 millió forintot gyűjtöttek össze az árvízkárosultak megsegítésére.

A kongresszuson bírálták a Fidesz vezette új kormányt. Lendvai Ildikó szerint egy hét alatt három csapás érte az országot a Fidesz-kormány alatt: a forint árfolyamának zuhanása, “összevesztek” fél Európával, és lehetetlen helyzetbe hozták a felvidéki magyarságot, megfosztották jogaiktól a közszolgákat.

A kongresszushoz intézett levelében Bajnai Gordon volt miniszterelnök pedig azt írta: ma az a felelőtlen, aki megalapozatlanul, manipulatív politikai szándékból riogat államcsőddel. Kifejti: a leköszönő kormány szekrényében nincsenek csontvázak, ott nyilvános dokumentumokat, tiszta, világos helyzetképet, pontosan bemutatott gazdasági mozgásteret találnak.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a korrupciós ügyeket bírálták-e, a távozó pártelnök úgy reagált: rengeteg szó volt erről, ő maga a felszólalásában a korrupció párton belüli felszámolását nevezte meg a párt előtt álló egyik legfontosabb feladatként, Mesterházy Attila pedig azt mondta: az MSZP jelenlegi helyzetének nincs egyszemélyi felelőse. Mindenki posztjának arányában felelős, és a jelenlegi vezetők közül mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy újra ringbe száll-e. Hangsúlyozta: nincs “pártszakadás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik