Belföld

Feldarabolta az országot a víz

A Tisza egyes részei már apadnak, de több megyét járhatatlan utak és elázott falvak szabdalnak szét, sok település megközelíthetetlen.

Öt település megközelíthetetlen személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol számos út továbbra is járhatatlan – közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete szombat délután az MTI-vel, hozzátéve: akinek nem fontos, ne induljon el Miskolctól észak vagy kelet felé. A Hernád mentén Halmaj, Kiskinizs, a Bódva mentén pedig Rakacaszend, Tornabarakony és Tornaszentandrás megközelíthetetlen. Az MTI információi szerint a települések ellátásával egyelőre nincs gond.

Kerülni kell

Igen sok út egy-egy szakasza járhatatlan. A 37-es számú főutat vízátfolyás miatt szombat délután lezárták Gesztelynél. A terelőutat Szikszó-Encs-Gibárt-Abaújszántó-Mád irányába jelölték ki, de aki a térségből Miskolcra igyekszik, annak a rendőrség azt is ajánlja, hogy Nyíregyháza felé vegye útját, ott térjen rá az M3-as autópályára, Miskolc határában pedig az M30-as déli lehajtójánál lehet letérni. A Hernád völgyében egyebek mellett lezárták a Nagykinizs és Szentistvánbaksa, a Gönc és Zsujta, az Encs és Gibárt, a Hidasnémeti és Gönc, valamint a Pere és Hernádszentandrás közötti utat.

A Bódva áradata miatt nem lehet közlekedni a 27-es számú főúton Szendrőlád és Edelény között. Járhatatlan az út Szendrő és Edelény belterületén, Sajóecseg és Boldva között, és még számos más helyen. A Sajó áradása miatt teljes az útzár a 25-ös út egy szakaszán Sajópüspöki és Bánréve között, továbbá Felsőzsolca belterületén, de nem lehet közlekedni a 26-os utat Sajókazával összekötő úton sem.

Több mint 30 centimétert apadt a Tisza vízszintje a folyó tiszabecsi határszelvényi szakaszán szombat délutánig – tudta meg az MTI tudósítója a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi központi ügyeletén.

A Tiszta már apad

Szombat hajnali 4 órakor 225 centimétert mutatott a tiszabecsi vízmérce, 14 órakor pedig 192 centis volt a folyó vízszintje. Lejjebb még árad a Tisza, Vásárosnaménynál az utóbbi 10 órában 66, Záhonynál 58, Dombrádnál 34, Tiszabercelnél pedig 17 centimétert nőtt a víz magassága. Tiszabercelnél szombaton kora délután 642 centiméter volt a Tisza vízszintje, így a település körzetében, Nagyhalásztól, Gávavencsellőig elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn továbbra is. A többi szabolcsi folyó közül a Krasznán van még elsőfokú készültség, illetve a Lónyay-főcsatornán másodfokú. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében most inkább a belvíz ad sok munkát a vízügyi szakembereknek, hét körzetben másodfokú, egyben pedig elsőfokú készenlét keretében védekeznek. Jelenleg 14 szivattyútelep gépei működnek folyamatosan, napi 2,5 millió köbméter belvizet emelnek át a folyókba és a csatornákba az elöntött, mintegy 30 ezer hektár földről.

Tizenkilenc szabolcsi településen belvízvédelmi készültség van érvényben, illetve két vízgazdálkodási társulás is védekezik a területén. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese, Lukovics Zsolt főhadnagy azt közölte, hogy több településen lakóházakat is veszélyeztet a belvíz, napközben több riasztást is kaptak a tűzoltók. Szombat délutánra a napsütéses időben javult a helyzet, már csak egy helyen, Csaholcon szivattyúztak a fehérgyarmati tűzoltók, ott három lakóház volt veszélyben.

Harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) – közölte Bara Sándor védelemvezető szombaton az MTI-vel. Tájékoztatása szerint ezzel már három védelmi szakaszon – a Hortobágy-Berettyó mellett a Tiszán Tiszafüred és Tiszakeszi, valamint Tiszatarján és Rakamaz között – harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A Berettyó folyón a Szeghalom és a Darvas közötti védelmi szakaszon elsőfokú védelmi készültséget rendeltek el – tette hozzá Bara Sándor.

Fejér megye megtelt

A pátkai tározó kivételével valamennyi víztározó csurig telt Fejér megyében; a Velencei-tó vízháztartását szabályozó tározók közül a zámolyi már megtelt, a pátkai még két és fél millió köbméter vizet képes fogadni – mondta el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi-és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettes főmérnöke az MTI-nek szombaton. Tóth Sándor tájékoztatása szerint a zámolyi tározónál szombaton megkezdték a szinten tartó vízeresztést. A tározó túlfolyó vizét a lezárt zsilipű pátkai tározóban fogják fel.

A Velencei-tó vízszintje további 1 centimétert apadt, most 172 centiméter. A május 16. óta tartó, másodpercenként háromezer literes vízleeresztés eredményeként a tó alaposan megduzzadt vízszintje már közel van a 170 centiméteres üzemi vízálláshoz, s amint eléri azt, leállítják az apasztást, lezárják a zsilipet.
A tározókban összegyűlt vizet a nyári aszály idején a tó vizének pótlására hasznosítják majd.

Változatlanul magas, s szombatra virradóra újabb 3 centiméterrel nőtt a fehérvárcsurgói tározó vízszintje. A töltések azonban – mint a pénteki, szombati szakértői vizsgálat is megállapította – bírják a terhelést, s esély van rá, hogy ha a tározó nem kap csapadék utánpótlást, ott is megkezdődik a lassú apadás. A fehérvárcsurgói tározóból még mindig 6,5 millió köbméter vizet kellene leengedni. Az apasztást azonban nagyon óvatosan lehet végezni, nagyobb víztömeg ugyanis tovább duzzasztaná a Gaját, az pedig Székesfehérvár alacsonyabban fekvő részeit is veszélyeztetné. Fejér megyében egyébként lassan konszolidálódik a korábbi árvízhelyzet, az MTI úgy tudja, hogy a kitelepített családok közül 17 nem tudott visszaköltözni az otthonába eddig.

Pest megyében a Dunakanyar településeit veszélyezteti a leginkább az árvíz. Sződligetnél a Duna átbukott a 2-es főúton, amelyet emiatt szombaton le kellett zárni. A 11-es főút több szakasza nehezen vagy egyáltalán nem járható. A folyó mentén homokzsákokat osztanak, gátat magasítanak, néhány helyen kitelepítés is történt – tudta meg az MTI a régió érintett polgármestereitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik