Belföld

Trianon 90. évfordulójára emlékeznek országszerte

Debrecenben a Trianon-emléknap előestéjén fáklyás felvonulást tartottak.

Az Országgyűlés 16.30 órakor kezdődő emlékülésén köszöntőt mond Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke, emlékező beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök, illetve beszédet tart Német László nagybecskereki püspök.

Ezt követően Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Szent István-bazilikában mutat be misét a képviselők, a kormány tagjai és meghívott vendégek jelenlétében. Az évforduló alkalmából a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház imaórája következik, amelyen részt vesznek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetői is. Az eseményt a Magyar Televízió közvetíti, a bazilika előtti téren a megemlékezés kivetítőn lesz megtekinthető.

Az MSZP külön megemlékezést tart, miután a szocialista frakció úgy döntött, hogy nem vesz részt a pénteki trianoni parlamenti emlékülésen. A párt a házbizottság ülésén azt kifogásolta, hogy a frakciók az emlékülésen nem fejthetik ki gondolataikat Trianonnal kapcsolatban.

A vidéken is több rendezvényt tartó Jobbik a Szent István-bazilikában celebrált szentmise után a Szabadság téren tart gyűlést, ahol az ereklyés országzászló visszaállítását követeli.

Számos vidéki önkormányzat megemlékezése mellett a fővárosi Március 15. téren a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Civil Összefogás Fórum tart megemlékezést, amelyen felszólal Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes, Zachar Péter történész, és Tőkés László EP-képviselő.

Budapest XXI. kerületében Tőkés László EP-képviselő, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő, valamint Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, országgyűlési képviselő és Németh Szilárd csepeli fideszes országgyűlési képviselő részvételével avatnak trianoni emlékművet.

Budakalászon felavatják a Kárpátok őre trianoni emlékművet, az esemény díszvendége Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, Tőkés László, valamint Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke.

Kaposváron a Berzsenyi parkban délelőtt avatják fel a Trianon-emlékművet, köszöntőt mond Szita Károly polgármester, Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke és Melocco Miklós szobrászművész.

Fehérgyarmaton a református egységet és hitvallást szimbolizáló Magyar reformátusság a Kárpát-medencében emlékművet avatják fel. Az ünnepség szabadtéri istentisztelettel kezdődik, melyen Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szól az egybegyűltekhez.

Sarkadon trianoni emlékművet és emlékhelyet avatnak, a rendezvényen beszédet mond Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik