Belföld

Hétezer rendfenntartó indul a Hernádhoz

Hétezer embert rendelt Orbán Viktor kormányfő a Hernád mentére az árvíz elleni védekezésre részben a büntetés-végrehajtástól, részben a rendőrségtől, részben pedig a katonaságtól. A miniszterelnök ezt a pénteki esti rendkívüli kormányülés után jelentette be. Hozzátette, további 2.500 embert fog az érintett területre vezényelni a hátralévő 24 órában.

Orbán Viktor a kabinet ülése után újságíróknak elmondta: Észak-Magyarországra az előrejelzések szerint minden korábbi vízállást a vártnál is nagyobb mértékben meghaladó árhullám érkezik, amely a Felvidéken már rendkívül súlyos károkat okozott.

A korábban mért legmagasabb vízálláshoz képest 70 centiméterrel magasabb vízállások is elképzelhetőek, az ott munkában álló, ott bevetett erők pedig nem képesek arra, hogy ezt az óriási árhullámot elhárítsák, ezért rendkívüli intézkedésekre volt szükség – tájékoztatott. A kormány vészhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplénen túl további öt megyére.

A miniszterelnök közölte: a hétezer ember – reményei szerint – már útban is van a Hernád mentére. Ők, valamint az utánuk érkező 2.500 ember a Hernádnak azt a 60 kilométeres szakaszát fogja erősíteni, amelyet a jelenlegi védelmi kapacitásokkal nem tudnak megtartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik