Belföld

A víz fogságában több település Borsodban

Több települést továbbra sem lehet megközelíteni személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és igen sok út járhatatlan az árvíz miatt. Ugyanitt több ezren dolgoznak a gátaknál. Országszerte több szakaszon le kellett zárni az vasútvonalakat, a belvíz miatt pedig késésekre kell számítani.

Továbbra is az ár az úr Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a vízügyi szakemberek szerint csütörtökön főleg a Hernád menti településeken élőkre várnak kritikus órák, de nem sokkal jobb a helyzet a Sajó és a Bódva mentén sem.

Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese csütörtök reggel elmondta: az elmúlt huszonnégy órában több mint kétezren védekeztek a megáradt folyók gátjain, a vízzel fenyegetett településeken.

A megyében több mint kétszázan nem tölthették otthonaikban az éjszakát, a két héttel ezelőtti és a mostani árvíz miatt 382 ingatlan sérült meg.

A Sajó, a Hernád ás a Bódva mentén 536 kilométernyi hosszon védekeznek, miként több hegyvidéki települési patakok mentén is. Ez idáig a védekezéshez 485 ezer homokzsákot használtak fel.

A védekezésben a honvédség, a rendőrség, a vám és pénzügyőrség, a polgári védelem emberei is részt vesznek a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és az árvízzel fenyegetett települések lakói mellett.

Elzárt települések

Tornaszentandrás, Tornabarakony, Rakacaszend, Sajóvelezd továbbra is a víz fogságában van, megközelíthetetlen személyautóval – tájékoztatott a közútkezelő társaság megyei ügyelete csütörtökön kora reggel. A Sajó áradása miatt járhatatlan a Sajóecseg-Boldva, a Sajóvámos-Szirmabesenyő, a Sajópüspöki és Bánréve közötti út és a sajógalgóci bekötő út. A Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni a Kiskinizs-Hernádkércs és a Fügöd-Hernádszentandrás közötti úton.

Ugyancsak járhatatlan a Sajólád-Bőcs, az Ond és Rátka közötti út, Bőcs és Csesztve belterületén az út. Ugyanez a helyzet az Edelény-Balajt, a Komjáti-Bódvalenke, a Nyékládháza-Ónod, a Pere-Hernádszentandrás, a Meszes-Krasznokvajda, az Alsóvadász-Homrogd, a Novajidrány-Vizsoly, az Adács-Vámosgyörk közötti úton.

Várhatóan csütörtök délelőtt újfent víz alá kerülhet az M30-as autópálya Miskolc keleti lehajtója, az autósoknak ezért már a város határában el kell hagyniuk az autópályát.

A Sajón levonuló árhullám csütörtök délelőtt Felsőzsolcánál meghaladhatja a két héttel ezelőtti szintet, ezért várhatóan a 3-as számú főút Felsőzsolca és az arnóti körforgalom közötti szakaszát lezárják, miként ezzel egyidejűleg az M30 miskolci szakaszát is.

A magyar-szlovák határon vélhetően lezárják a kamionok előtt a tornyosnémeti, a tornanádaskai határátkelőhelyeket. A sátoraljaújhelyit már nem működik.

Vasútzár és késések

Csütörtök reggelre tovább romlott a vasúti közeledés helyzete is, még több szakaszt kellett lezárni az áradások és a belvizek miatt, csökkenteni kellett szerelvények sebességét, ami miatt késnek a vonatok – közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága csütörtökön hajnalban.

A Budapest-Pécs vonalon Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, Sásd és Godisa, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 15-20 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon Dombóvár-Dombóvár-alsó és Taszár-Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Itt átlag 10-15 perccel nő a menetidő.

A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között vonatpótló buszok közlekednek. A buszok Mágocs-Alsómocsolád, Szalatnak, Kárász-Köblény, Szászvár településeket nem érintik, mert ezek közúton megközelíthetetlenné váltak.

Szentlőrinc-Szigetvár között is csökkenteni kellett a sebességet. Itt csak néhány perces késések fordulnak elő.

A Budapest- Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Hort-Csány és Vámosgyörk valamint Nyékládháza és Miskolc között vízátfolyás miatt kellett csökkenteni a vonatok sebességét. A szerelvények 20-25 perc késéssel tudnak csak közlekedni.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Jászárokszállás és Jászapáti között a víz alámosta a vasúti pályát, emiatt vonatpótló buszok szállítják Jászapáti és Vámosgyörk között az utasokat.

A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között rendkívüli időjárás okozta pályahiba miatt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Sajóecseg és Edelény között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrend szerinti járataival bonyolítják le.

Putnok-Kazincbarcika között is le kellett zárni a vasúti pályát. Ezen a szakaszon is a Borsod Volán menetrend szerinti járatai viszik az utasokat. Ezeken elfogadják a havi, félhavi, a 30 napos MÁV-bérleteket és a vasúti arcképes igazolványokat.

Somoskőújfalu-Filakovo (Szlovákia) között a kishatár forgalom szünetel. A szlovák vasúttársaság vonatpótló autóbuszt közlekedtet.

Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az Ipoly folyó áradása miatt az utasokat vonatpótló buszok szállítják. Ugyanígy közlekedhetnek a Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Hatvan és Pásztó között a Zagyva folyó áradása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik