Belföld

Víz alatt az ország

Sorra dőlnek meg az árvízi rekordok az észak-magyarországi folyókon.

Országszerte sorra dőlnek meg az eddig mért legnagyobb vízszintek az észak-magyarországi folyókon. Szendrőben és Edelényben a legkritikusabb a helyzet, de országszerte tucatnyi településen van veszélyhelyzet az árvíz miatt.

A Sajó szlovákiai és hazai határ közeli szakasza igen lassan már apad, de Sajószentpéternél az eddig mért legnagyobb vízszintet meghaladó tetőzés valószínű. A Hernád szlovákiai alsó szakaszán stagnált a vízszint, legnagyobb mellékvize, a Tarca alsó szakasza lassan árad.

Hidasnémetinél a vízállás csütörtökön három órakor meghaladta a 434 centiméteres, eddigi legmagasabb vízszintet, és tovább árad. Borsodban 6700 ember vesz részt a védekezésben; 314 embernek kellett kiköltöznie, 7272 ház veszélyeztetett. A Tisza a felső szakaszán lassan árad, míg Tokajnál stagnál, alatta pedig szintén lassan árad.

Baranyában az áradat vetett véget a tanévnek Szederkényben. A faluban az áradat elmosta az iskolát és a falu egy részét. A néhány méter széles Karasica szinte egyik pillanatról a másikra nyolcvan méter széles folyó lett.

Szegednél a Maroson levonuló intenzív árhullám miatt a tetőzés vízszintje és időpontja bizonytalan, 690 és 730 centiméter között várható szombat és hétfő között. A Takta lassan árad, Taktaföldvárnál a vízszint már ma meghaladhatja az eddigi maximumot.

A Dunán egyelőre csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Vének és Dunaremete közötti szakaszon. A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte az árvízi védekezést a Duna fővárosi szakaszán. Az átemelőtelepeket átállítják árvízi üzemmódra, a kiömlőket zsilippel lezárják.

Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentette, hogy elrendelték a legmagasabb fokú készenlétet, így szükség esetén a hadsereg készen áll arra, hogy minden eszközzel részt vegyen a védekezésben.

Borsodban több települést továbbra sem lehet megközelíteni személyautóval, és igen sok út járhatatlan az árvíz miatt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a kamionosokat, hogy a főutak lezárása miatt ne kerüljenek az alsóbbrendű utak felé, mert “katasztrofális állapotok vannak”.

Több megyében is vannak a víz miatt járhatatlan utak, a legtöbb lezárásra Borsod, Heves és Nógrád megyében kell számítani, de Baranyában is nyolc útszakaszon nem járhatnak a kocsik. Főbb útvonalakon és egy autópálya-szakaszon is szünetel a forgalom.

A vasúti közeledési helyzet tovább romlott, további szakaszokat kellett lezárni az áradások és a belvizek miatt, csökkenteni kellett szerelvények sebességét, késnek vonatok.

Az árvíz okozta fertőzés veszélyére hívta fel figyelmet az ÁNTSZ észak-magyarországi regionális igazgatósága. Azt kérik az érintett területek lakosságától, hogy aki a vízvezetékeken csőtörést, vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse azt. Fontos, amíg megnyugtató választ nem kapnak, a vezetékes vizet is csak forralva használják.

Több tízezer hektárnyi szántó és legelő áll víz alatt az ország északkeleti részén az árvíz és belvíz borította területeken. Az állatokat a dombokra terelik és a majorokba szállítják a gazdák. Hogy mentsék a lakott területeket az áradástól, a vizet a vízgyűjtőkre és a szántókra engedik.

A belvíz az agrárkár-enyhítési alapba tartozik, amelybe június 30-ig kell befizetni a kötelező hozzájárulást. Az alapban várhatóan 2-2,5 milliárd forint gyűlik össze a befizetésekből, az összeget ugyanennyivel pótolja majd ki az állam, bár a károk ennek többszörösét teszik ki. Becslések szerint 10-20 milliárd forintos kárt is okozhat az időjárás a gabonatermesztőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik