Belföld

Indul a nagy köz-tisztogatási akció

Életpálya? Kötélpálya! De nem felvonó! Ez a szóvicc terjed a minisztériumokban.

A második Orbán-kormány is gyökeresen átalakítja a központi igazgatást. A közszférában már azt is visszásnak találták, hogy a Fidesz eltörölte a szakmai garanciának tekintett pályáztatás és versenyvizsga követelményét. Ezeket minden fejlett demokráciában alkalmazzák.

A beterjesztett változtatások nyomán az új kormány gyakorlatilag azt juttat pozícióhoz, akit akar és a Figyelő forrásai szerint sokakat akar. A kabinet, az eredeti terveknek megfelelően, több ezres személycserét hajt végre már a következő hetekben, a hetek óta kész listái alapján.

Azok alapján dől el, ki megy, ki marad. A megszűnésre ítélt kancellárián a valamivel több mint 600 fölötti köztisztviselő közül legföljebb mintegy 50-nek a munkájára számítanak továbbra is, de a csúcstárcáknál is harmadára apad a létszám.

A kormány természetesen joggal alakítja saját ízlése szerint a személyzeti politikáját. Az előző kabinetekhez képest annyi a különbség, hogy az Orbán-kormány nyíltan eltörölte a minőségi kritériumokat, és egyetlen ember kezébe adta a döntés jogát.

A jövőben Gál András Levente, a közigazgatási és igazságügyi tárca államtitkára mondja ki a végső szót minisztériumi osztályvezetőktől felfelé valamennyi vezető kinevezéséről. Gál eddi9g a Magyar Rádió Közalapítványának volt az elnökhelyettese. További részletek a mai Figyelőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik