Belföld

Alkotmányelőkészítő bizottságot hoz létre a Fidesz

Az országgyűlési alkotmányelőkészítő eseti bizottságának 2011. június 30-ig kellene az új alkotmány alapvető elveire vonatkozó határozati javaslatát előterjesztenie. A 45 fős testület 30 tagját delegálná a kormányoldal, 15 tagját pedig az ellenzék.

A Fidesz szerdán az Országgyűlés elé terjesztette az alkotmányelőkészítő eseti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatát.

A parlamenti honlapon olvasható előterjesztés – amelyet Lázár János frakcióvezető és Balsai István frakcióvezető-helyettes jegyez – szerint az eseti bizottság feladata „annak áttekintése és értékelése, hogy a hatályos alkotmány megfelelően biztosítja-e az emberi és állampolgári jogok legszélesebb körű érvényesülését, illetve annak vizsgálata, hogy az államszervezet alapvető intézményeinek működését meghatározó alkotmányi és törvényi szabályozás eleget tesz-e az alapvető jogok tiszteletben tartására és védelmére vonatkozó állami kötelességnek és a XXI. századi polgári demokráciával szemben támasztott elvárásoknak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik