Belföld

620 birka pusztult el egy elöntött legelőn

A birkák tulajdonosának 20-25 millió forintos kára keletkezett az állatok elpusztulásával.

620 birka hullott el a két héttel ezelőtti viharban Székesfehérvár közelében, a Gaja által elöntött, Székesfehérvár-Sárszentmihály között húzódó legelőn; a tetemek mintegy felét a megsemmisítőbe szállították, a többi még víz alatt van, s géppel megközelíthetetlen – mondta el szerdán a kerületi főállatorvos. Az elhullott állatok összegyűjtésére, elszállítására a honvédségtől próbálnak fizetett segítséget kérni – tette hozzá Rónai László.

A 773 darabos birkanyájat a két héttel ezelőtti, hétvégi vihar kitörése előtt, pénteken nyírták meg. A juhász azért, hogy a jószágok ne fázzanak meg, a hodályba zárta őket. A vasárnapi vihar kitörésekor azonban a rémült állatok kitörtek. Gondozójuk tizedmagával, 130 kilométeres szélben, szakadó esőben próbálta összegyűjteni és visszaterelni őket. 130-140 állatot sikerült is a hodályba terelni, a többi kint maradt. A medréből kilépő Gaja által elöntött legelőn, az öt fokos hidegben 620 állat pusztult el, illetve fulladt a vízbe.

Az elöntött legelőn, néhol 1,5-1,7 méteres víz alatt heverő tetemeket géppel nem lehet megközelíteni, de a fertőzés veszély miatt sürgős megoldást kell találniuk a szakembereknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik