Belföld

Lefejezték a Koszi-klánt

A maffiaper 41 vádlottja közül mintegy 30-at ítélt letöltendő szabadságvesztésre első fokon a Pest Megyei Bíróság. Egy ember életfogytiglani büntetést kapott. A vád szerint a Koszi-klán néven elhíresült bűnbanda tagjaihoz köthető több bankrablás, a diósdi kettősgyilkosság, de ők voltak azok, akik több százmillióval károsították meg a Molt is.

Különösen szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a diósdi maffiaper ítélethirdetésének helyszínén. A Legfelsőbb Bíróság épületének környékét – ahol a megyei bíróság a sok vádlottra tekintettel tárgyalta az ügyet – a rendőrség kordonokkal hermetikusan körbezárta. Több tucatnyi kommandós tartózkodott az igazságügyi palotában, amelyet kutyákkal is átvizsgáltak.

Kordonokkal védik a tárgyalás helyszínét

Kordonokkal védik a tárgyalás helyszínét

A bíróság végül mintegy 30 embert sújtott börtönnel. Egy vádlott életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, nyolcan pedig tíz év, vagy annál hosszabb időtartamú börtönbüntetést.
A letöltendő szabadságvesztésre ítélt vádlottak közül azonban tucatnyinak csak néhány hónapra kell büntetés-végrehajtási intézetbe vonulniuk, mert az előzetes letartóztatás során a büntetésük jelentős részét letöltötték.

Mivel egy vádlott ügyét elkülönítették, 40 vádlott ügyében hozott ítéletet a bíróság: a letöltendő szabadságvesztések mellett további hat vádlott szabadságvesztését próbaidőre függesztette fel, hét vádlottat pedig részben, illetve egészében felmentett az ellene emelt vád alól.

Rablók és gyilkosok

A vád szerint a 41 fős bűnszervezet tagjaiból kerültek ki a Mol százhalombattai finomítóját több száz milliós, esetleg milliárdos nagyságrendben megkárosító olajlopások tettesei, a diósdi kettős gyilkosság elkövetői, illetve számos pénzszállító autó és bankfiók támadói. A hosszú bűnlajstromban szerepel az 1997-es úgynevezett Porschés robbantás is.

Lefejezték a Koszi-klánt 2

A megyei bíróság a négy szálat egyesítve 2005 áprilisa óta tárgyalja az egyebek között bűnszervezetben elkövetett emberöléssel és fegyveres rablással vádolt 41 ember ügyét.

koszi-klán

Az Alföldről származó Koszi család a 90-es évek elején kezdett el üzletelni pest megyében. Először az autóbizniszben próbáltak szerencsét, majd később nyerőgépekkel üzletelek.

A Koszi-klán neve azonban 1999-ben vált ismerté, amikor Szigetszentmiklósnál a banda tagjai összecsaptak riválisaikkal. Lőfegyverekkel, kardokkal támadtak egymásra. A bandaháborúban többen komoly sérüléseket szenvedtek.

A szerteágazó bűnügyben az ügyész több vádlott esetében fegyház-, illetve börtönbüntetést kért jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, aljas indokból elkövetett testi sértés, különösen nagy értékre elkövetett fegyveres rablás, illetve annak kísérlete, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés, valamint felbujtás és lőfegyverrel, illetve lőszerrel való visszaélés miatt.

Súlyosbító tényezőnek nevezte, hogy a vádlottak bűnszervezetben követték el cselekményeiket. Az ügyész vádbeszéde szerint heten érdemelnének életfogytiglant, de mivel a legsúlyosabb bűncselekménnyel vádolt P. Sándor vádalkuja és vallomása alapján sikerült felgöngyölíteni a bűnszervezet szövevényes ügyeit, a vád nem kérte az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik