Belföld

Veszélyessé vált a Budai Vár egyik sétálóutcája

A várfallal egybeépített Karmelita Udvar 15 centimétert csúszott el egy hét alatt az esőzések miatt.

Nem bírta az esős időt és megcsúszott a Budai várban lévő Karmelita Udvar Duna felé néző oldalán található sétálóutca. A várfallal egybeépített utca körülbelül 1000 négyzetméteres területen csúszott egy hét alatt 15 centimétert.

A Független Hírügynökség információi szerint az ingatlan kezelői és mérnökök tartanak tanácskozást az épületben, a megcsúszott sétálóutca veszélyezteti az alatta lévő területet, feltehetően le fogják zárni a környéket is. A Karmelita Udvar Várgondnokság Nonprofit Kft. gondozásában áll, de ott azt az információt adták, hogy az ügyben a felettes szervük, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) fog tájékoztatást adni, a későbbiekben.

A Karmelita Udvar alatt egy a várfallal egybefüggő, teraszhoz hasonló – de nem függőterasz – sétálóutca van. Feltehetően az elmúlt időszak esőzései miatt túltelítődött vízzel a talaj. A víz nem tudott elszivárogni, illetve a csatornák sem tudták megfelelően elvezetni, emiatt csúszhatott meg egy hét alatt körülbelül 15 centimétert a terület a Duna felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik