Belföld

Munkaidő – gazdálkodjon vele okosan!

Nem pusztán átláthatóvá teszi a működést, de akár több millió forintot is lehet spórolni egy jó munkaidő-nyilvántartó szoftverrel.

Munkaidő – gazdálkodjon vele okosan! 1

A Magyar Televíziónál 2008-ban vezettek be korszerű munkaidő-nyilvántartási rendszert, mivel felismerték, hogy a jelenléti ívek vezetése többféle munkarend esetén rendkívül nehéz és időigényes feladat. „Szerettük volna átláthatóbbá, hatékonyabbá és egyszerűbbé tenni az MTV működését, amelyhez szükségünk volt a költségek műsorperc alapú meghatározására. Ehhez viszont mindenképpen szükség volt korszerű munkaidő-nyilvántartásra, hiszen az MTV több mint 1600 munkatársa többféle beosztásban dolgozik.
Vannak, akiket meghatározott műszakban alkalmazunk, mások kötetlen munkaidőben, külsős helyszínen látják el feladataikat, és a háttérfeladatokat végzőket is többféle beosztásban alkalmazzuk” – mondta Móriczné Zvornik Csilla, az MTV humánerőforrás- és KEM- (Kezdeményezés az Egészséges Munkahelyért) igazgatója.

A humánügyviteli szoftverek piacán számos munkaidő-nyilvántartó program található, így érdemes sok szempontot mérlegelni a választás előtt. „Számunkra rendkívül fontosak voltak az egyéni igényeket támogató fejlesztések, valamint a program testreszabhatóságának lehetősége. Emellett szempontrendszerünk lényeges eleme volt még, hogy a kiválasztásra kerülő cég megfelelő referenciákkal rendelkezzen” – mondta Burai Zsolt, a Wienerberger Zrt. informatikai vezetője. „Mi a riportolási funkciókra helyeztük a hangsúlyt a kiválasztás során, emellett – bár ezt előzetesen nem kezeltük kiemelt lehetőségként – mégis rendkívül hasznosnak bizonyult a figyelmeztető funkció is. Ez azonnal jelzi, ha egy dolgozó nem kapja meg például a kötelezően előírt 11 órás pihenőidőt, így nagyban segíti a beosztáskészítők munkáját ” – sorolja Móriczné a bevezetett szoftver legfontosabb funkcióit. Végül mindkét vállalat a NEXON munkaidő-nyilvántartó szoftvere mellett döntött.

A nexONTIME szoftver egyik fontos előnye, hogy speciálisan a magyar jogszabályi környezetre fejlesztették, így többek között a munkaidőkeretben történő foglalkoztatásban meghatározott egyedi munkarendeket is kezeli. Ezt használták ki az MTV-nél a hatékonyság növelésére: „A nexONTIME bevezetésével áttértünk a munkaidőkeretben történő foglalkoztatásra. Ennek, valamint a működésünk átláthatóbbá tételének köszönhetően több tízmillió forintot takarítottunk meg” – számolt be a tapasztalatokról Móriczné.

A szoftverhez a NEXON egy webes vezetői és dolgozói önkiszolgáló rendszert is kialakított, amelyen keresztül a dolgozók, illetve az erre kijelölt művezetők vagy adminisztrátorok vezetik a jelenléti íveket egy interneten elérhető, egyedi jelszóval védett felületen keresztül. Így több telephely esetén is egyetlen, központi adatbázisban tárolódnak az adatok, amelyeket bármikor le lehet kérdezni, így az esetleges problémák nem a hónap végi bérszámfejtéskor derülnek ki. Ez nagy előnyt jelent többek között a Wienerbergernek is, amelyhez az ország különböző régióiban 15 gyár tartozik.

A NEXON munkaidő-nyilvántartó szoftvere a kisebb informatikai költségvetéssel rendelkező vállalatok számára is elérhető, hiszen alacsony költségszintről indulva rugalmasan bővíthető a moduláris felépítésének köszönhetően. Ráadásul a nexONTIME szoftver már felhő alapú hoszting szolgáltatásként is elérhető. Ebben az esetben nem kell megvásárolni a szoftvert, a rendszer használatáért csak havidíjat kell fizetni. Mivel a program a NEXON budapesti szerverparkján fut, a háttér-infrastruktúra üzemeltetésével és a programfrissítésekkel sem kell törődni, a vállalatnak csak internet-elérésre van szüksége. (Bővebb információért a felhő alapú megoldásról látogasson el a NEXON honlapjára!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik