Belföld

A rendőrség tagadja a 2006-os iratok eltűntetését

Előzőleg a Magyar Hírlap írt arról, hogy sorra tűnnek el a "rendőrterror" dokumentumai.

Az Országos Rendőr-főkapitányság határozottan cáfolja azokat a minden alapot nélkülöző híradásokat, amelyek szerint a 2006-os események kapcsán keletkezett iratok megsemmisítésre kerülnének.

A police.hu-n olvasható közlemény szerint az ilyen valótlan állítások rontják a polgárok rendőrségbe vetett bizalmát. A 2006-os eseményekkel összefüggő valamennyi irat – az egyes rendőri intézkedésekről szóló jelentésektől a bizottsági összefoglaló beszámolókig – hiánytalanul és sértetlenül archiválásra került az ORFK Központi Irattárába.

Az iratanyag mintegy 1,7 iratfolyómétert tesz ki, ami 4432 lap, 27 db elektronikus adathordozó és 5 db videókazetta. Az érintett dokumentumok irattári kezelése kapcsán az ORFK kijelenti, hogy sem az elmúlt években, sem jelenleg selejtezési eljárást nem folytatott és nem folytat.

A Magyar Hírlap írt arról, hogy sorra tűnnek el a bizonyítékok a 2006. őszi “rendőrterrorról”. Az újság szerint a dokumentumok eltüntetése megnehezítheti azoknak a rendőröknek, rendőri vezetőknek, politikusoknak a felelősségre vonását, akik kulcsszerepet játszottak a polgárok megveretésében, megfélemlítésében.

Cservák Csaba alkotmányjogász az iratlopásokról szóló információnkra úgy reagált: meg kell nevezni azt a személyt, aki a rendőrségen ezekért a dokumentumokért felel. Cservák a szóban forgó iratokat az október 23-án elkövetett bűncselekményekre utaló bizonyítéknak minősítette. Hozzátette, hogy közérdekű adatokról van szó, amelyeket kötelező lenne nyilvánosságra hozni.

Az Országgyűlés a Fidesz–KDNP előterjesztésére jövő héten elkezdi tárgyalni a “rendőrterror” áldozatainak állami kártérítéséről szóló indítványt. Orbán Viktor a Fidesz–KDNP frakciójának alakuló ülésén 2006. október 23-ról elmondta: nincs helye a hezitálásnak, törvényes keretek között felelnie kell mindenkinek, aki abban részt vett, rangtól, beosztástól és életkortól függetlenül. Orbán akkor azt is bejelentette, hogy a tényfeltárásra miniszterelnöki megbízottat nevez majd ki Balsai István személyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik