Belföld

A magyar választás volt az ORF vitaműsorának témája

A magyar belpolitika és a parlamenti választás volt vasárnap délelőtt az osztrák közszolgálati televízió Europastudio című politikai vitaműsorának témája.

A vitapartnerek a Fidesz várható kétharmados győzelméről, a leendő kormány előtt álló gazdasági és politikai kihívásokról és a magyar pártrendszerben tapasztalható változásokról cseréltek véleményt.

A házigazda Paul Lendvai Georg Paul Heftyt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív és Michael Frankot, a Süddeutsche Zeitung liberális német napilapok tudósítóját, Ernst Gelegset, az ORF budapesti tudósítóját, valamint Romana Kla:rt, a Kurier című osztrák lap külpolitikai szerkesztőjét, Kurt Seinitzet, a legolvasottabb osztrák bulvárlap, a Kronen Zeitung külpolitikai rovatvezetőjét és a Frankfurti Egyetemen oktató Bauer Tamás közgazdászt látta vendégül a stúdióban.

A vitapartnerek egyetértettek abban a kérdésben, hogy a Fidesz előtt álló egyik legnagyobb feladat elhatárolni magát a Jobbiktól. Úgy vélekedtek, ez a közelgő magyar európai uniós elnökségre tekintettel is érdeke Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének.

Nem voltak egy véleményen az ORF2 műsorának vendégei a két párt közötti politikai szövetség lehetőségét illetően. Arra utalva, hogy Martonyi János leendő külügyminiszter a Die Presse című osztrák lapnak nyilatkozva más európai pártokhoz, köztük közvetve az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) hasonlította a Jobbikot, a Süddeutsche Zeitung újságírója úgy vélte, olyan folyamatokat látni, hogy “ártatlan színben tüntetnek fel problematikus jelenségeket” egy szövetség lehetőségének fenntartása érdekében. Hefty azon a véleményen volt, Orbán mindent meg fog tenni azért, hogy visszaszorítsa a Jobbikot.

Az interjúban Martonyi nevek említése nélkül többek között azt mondta, a Jobbik szoros szövetséget ápol nyugat-európai testvérpártokkal, s közvetve utalt az FPÖ-re is. A riporter kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Jobbik megerősödésének okát az ország egyes részein uralkodó “katasztrofális gazdasági és szociális helyzetben”, a közbiztonság hiányában és az állam, a rendőrség “eltűnésében” látja. Hozzátette, hogy a leendő kormány helyreállítja a törvény uralmát és a biztonságot. A törvénynek mindenkire vonatkoznia kell, “ezeket a különös gárdákat is beleértve” – mondta. “Nem fogjuk engedni, hogy a gárda végigvonuljon az utcákon” – jelentette ki.

A leendő kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban Hefty hangsúlyozta: Bajnai Gordon programja úgy lehetett – legalábbis külföldön – sikeres, hogy kijelentette, nem fog indulni a választásokon. Egy demokráciában olyan programra van szükség, amely egyszerre “választható” a lakosság szemében, és eredményeket hoz. Magyarországon ehhez nagy kompromisszumra van szükség a választók elvárásai és a kormányzat valós kényszerűségei között. Bauer Tamás úgy látja, nagy gondot jelent, hogy – mint mondta – az utóbbi hónapokban Orbán “nem mondott semmit” gazdasági elképzeléseiről. Míg az elmúlt években a párt azt hangoztatta, hogy adócsökkentésre van szükség a gazdasági növekedéshez, az utóbbi hónapokban már nem beszél erről a Fidesz. Bauer véleménye szerint így nyitva marad a kérdés, hogy van-e elképzelése a Fidesz-kormánynak arról, hogyan lehet a gazdasági helyzeten javítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik