Belföld

Fél évig nem toloncolnak ki gyereket az országból

Az új parlamentre vár a feladat, hogy tegyen valamit a kegyetlen gyakorlat ellen.

Fél évre felfüggesztette a Magyarországon született, külföldi állampolgárságú, de sorsára hagyott gyermekek repatriálását az V. kerületi jegyző – számolt be az RTL Klub Házon kívül című műsora.

Ez az a közelmúltban közfelháborodást keltett gyakorlat, amely szerint az ismeretlen származású kisgyermekeket, állampolgárságuk megállapítását követően, akár több éves procedúra után, kiszakítják megszokott környezetükből, és lényegében kitoloncolják az országból.

Ilyen eset volt az ötéves Ádámé, akit nevelő nagyszülei végül több hónapos keresés után Romániában, egy isten háta mögötti faluban találtak meg. Nagymamája szerint a kisfiú minden percben hazavágyik magyarországi családjához, ezért ügyvéd segítségével próbálják elérni, hogy visszakerüljön. Ádámnak annak idején még a játékait sem volt ideje összepakolni, olyan gyorsan tuszkolták autóba és vitték el határon túlra.

Magyar Gyöngyvér, az S.O.S. Gyermekfalu ügyvédje elmondta: köszönik, hogy felfüggesztették a repatriálás gyakorlatát, de ez nem jelent végleges megoldást a problémára. Hozzátette: innentől kezdve a törvényhozás kezében van a kitoloncolásra váró gyerekek ügye – várják, hogy jogszabály-módosítás történjen.

A repatriálás kegyetlen gyakorlata ellen a Facebook-on is több százan tiltakoznak.

Ajánlott linkek:

A kitoloncolt kisfiú megrázó története (RTL Klub)
Tiltakozás a repatriálás gyakorlata ellen (Facebook)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik