Belföld

Változásokkal köszönt be az április

Administrator
Administrator

2010. 03. 31. 16:24

Életbe lép a döntési moratórium második szakasza, illetve könnyebb lesz az alkalmi munkavállalóknak.
Korábban a témában:

Április 1-től lép hatályba a döntési moratórium második fontos, a pénzügyi kötelezettség-vállalásokról szóló eleme – jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő. A kincstárnokok a következő kormány hivatalba lépéséig csak a közfeladatok zavartalan ellátásához nélkülözhetetlen kötelezettség-vállalásokhoz járulhatnak hozzá. Ettől csak akkor lehet eltérni, ha a döntéshez a kormány is hozzájárul.

Csütörtöktől megváltoznak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai: az alkalmi munkavállalói könyvet egy úgynevezett egyszerűsített munkaszerződés váltja fel, az 5 napot meg nem haladó alkalmi munka esetében pedig a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, elegendő szóban megkötni, illetve a foglalkoztatást elektronikusan jelenteni az APEH felé. A bejelentést egyes esetekben, mint például a háztartási munka, illetve a növénytermesztési idénymunka esetén, telefonon keresztül is meg lehet tenni.

A növénytermesztési idénymunkára még kedvezőbb szabályok vonatkoznak április 1-jétől: ezekben az esetekben a munkaszerződést akkor kell megírni, ha azt a dolgozó kéri, illetve ha egybefüggő időtartama a 30 napot meghaladja.

Április 1-től lehet visszaigényelni a 2010. január 1. és február 18. között elvégzett eredetiségvizsgálat díját is a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól.

Életbe lép az egészségügyi bírság intézménye, amit az ÁNTSZ szabhat ki.

A közbeszerzési értékhatárt meghaladó magánberuházások esetében is alkalmazni kell majd a fedezetkezelő intézményét, amely garantálja, hogy a beruházáshoz szükséges fedezet az építkezés megkezdésekor megvan.

Elsejétől informátori díjat kaphatnak azok, akik kartellezés esetében nélkülözhetetlen bizonyítékot szolgáltatnak a Gazdasági Versenyhivatalnak.

Módosul a Büntető Törvénykönyv: a foglalkozástól eltiltás esetköreit kibővíti egy harmadik csoporttal, amely szerint foglalkozásától el kell tiltani azt, aki a közélet tisztasága elleni bűncselekményt foglalkozásának felhasználásával, szándékosan követi el. A módosítás felemeli a vesztegetés büntetési tételeit is.

Április 1-jétől a Vám és Pénzügyőrség ellenőrzi a fémtelepeket, az illegális telepeket pedig felszámolják.

Ekkortól lép életbe az a szabály is, amely szerint a gépjármű károsodása esetén a biztosító köteles előzetes kalkulációt készíteni az általa téríthető helyreállítási költségekről, kiadásokról és az értékcsökkenésről. A biztosító a kár helyreállításához szükséges költségek összegét csak akkor térítheti meg ezentúl, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a jármű szereléséhez szükséges munkák megnevezését, anyagköltségét és díját, és a számvitelről szóló törvény előírásainak is megfelel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.