Belföld

Kevés vasas jelentkezett az új rendszerbe

Már csak két napjuk van a fémkereskedőknek, hogy megújítsák az engedélyüket.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága kedden arról tájékoztatott, hogy a türelmi idő lejárta előtt két nappal a kereskedők alig harmada folyamodott eddig az új szabályok szerinti engedélyért. A VPOP adatai szerint ugyanis jelenleg hivatalosan 861 fémkereskedő dolgozik Magyarországon, de eddig közülük csak 277-en jelentkeztek, hogy az új szabályozás mellett is folytatnák ezt a munkát.

A fémtörvény 2010. január 1-én lépett életbe, a kormány április 1-ig adott határidőt a kerekedőknek az engedélyük megújításához. Azok, akik ebben az időszakban rendelkeztek a korábbi szabályozás szerinti papírokkal, az új kérelem elbírálásáig továbbra is folytathatják a fémkereskedelmet. Az új szabályozás egyebek mellett szigorúbb ellenőrzést, adminisztrációt, és állandó elektronikus kapcsolatot ír elő a kereskedőknek az ellenőrzésükre kijelölt vámhatósággal.

A Vám- és Pénzügyőrség hatósági ellenőrzéseket végez a fémkereskedőknél. Különös hangsúlyt fektetnek a fémkereskedelmi tevékenységet engedély nélkül végzők kiszűrésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik