Belföld

Szollár: nincsenek csontvázak!

Szigorodik az üvegzseb-törvény. A Jobbik vagyonkatasztert akar.

Mától a minisztériumoknak és a nem miniszterek alá tartozó kormányzati szerveknek a honlapjukon kell közzé tenniük a gazdálkodásukról és vagyoni helyzetükről beszámoló tájékoztató dokumentumokat az úgynevezett Átlátható államháztartás című jelentés keretében.

A kormányszóvivő szerint “nincsenek csontvázak a szekrényben”.Szollár Domokos pénteki sajtótájékoztatóján leszögezte: ezzel a kormány törvényi kötelezettségének tesz eleget.

Kiemelte, hogy a kabinet beszámol az államháztartás általános pénzügyi helyzetéről, jövőbeni kötelezettségeiről, a vállalásairól, a minisztériumok, illetve a nem miniszterek alá tartozó kormányzati szervek gazdálkodásáról és vagyoni helyzetéről, az ismert, kezelhető kockázatokról.

Bejelentette: a kormány döntött arról, hogy az üvegzseb törvény előírásait kibővítve nemcsak az 5 millió forint feletti, hanem az annál alacsonyabb mértékű szerződéseket is nyilvánosságra hozzák a tárcák április 1-től.

Egy állami vagyonkataszter elkészítését sorolta első teendői közé Nyikos László, a Jobbik pénzügyminiszter-jelöltje. Az Állami Számvevőszék volt alelnöke szerint pontosan tudni kellene, hány hektár rétje, földje, nemzeti parkja és mennyi ingatlana van az államnak Magyarországon és külföldön.

Hozzátette, hogy hasonló leltárt kellene készíteni az államadósságról. Ezeket a jelentéseket elképzelései szerint az ÁSZ hitelesítené.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik