Belföld

Orbán: az egészségügy megmentése az egyik legsürgetőbb feladat

A Fidesz elnöke szerint nem "reformdiktatúrára" van szükség.

A pártelnök az az óbudai Szent Margit Rendelőintézet előtt újságíróknak azt mondta: az áprilisi országgyűlési választás valójában az egészségügyről szóló népszavazás is lesz. Hangsúlyozta, szeretnék lezárni azt a korszakot, amely “megnyomorította a magyar egészségügyet”, amely miatt az orvosok és az ápolónők tömegesen hagyják el Magyarországot, és nem a tapasztalatszerzés szándékával mennek el, hanem a kényszer űzi el őket, hogy jobban fizetett állásokat keressenek külföldön.

A Fidesz ezt a helyzetet szeretné megváltoztatni, az orvosokra és az ápolónőkre ugyanis itthon van szükség – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezt “nem adminisztratív kényszerrel, hanem az egészségügy számára felkínált perspektívával” akarják elérni.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint a rendelőintézeti látogatásán a jelenlévőknek kifejtette: a politika megreformálásának keretében a Fidesz egy öt nemzeti ügyet középpontba állító kormányprogramot szeretne meghirdetni, amelyek közül az egyik az egészségügy megmentése. Hozzátette, nem “reformdiktatúrával”, hanem az orvostársadalommal közösen megalkotott programmal lehet megmenteni az ágazatot.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan konkrét lépés, amelyet az elsők között meg kell hozni az egészségügyet érintően, Orbán Viktor úgy válaszolt: legelőször is meg kell akadályozni az egészségügy összeomlását, amelyhez pénzügyi eszközökre van szükség, de “van elég sok felesleges kiadás, hogy ezt meg tudjuk oldani”. Hozzáfűzte, az nem költségvetési megtakarítás, hogy elvesznek egy szektortól pénzt, de nem alakítják át a működésének rendjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik