Belföld

Szekeres Imre: a honvédség tudott a gépekről

Most a közlekedési tárca vezetője emlegetett szabálytalanságokat.

Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén a magyar légtérbe berepült izraeli gépekről Szekeres Imre honvédelmi miniszter most azt mondta, hogy azokról a honvédség tudott, folyamatosan ellenőrizték a légteret.

A tárcavezető kijelentése azért meglepő, mert korábban éppen ő sürgette, hogy legyen újra külön Katonai Légügyi Hatóság, mert a minisztériumnak semmilyen információja nem volt az izraeli katonai gépek érkezéséről. A miniszter akkor azt mondta, hogy az NKH ugyan jogszerűen járt el, ám mivel nem értesítették a honvédelmi tárcát, ezért Szekeres felelősségre vonásokra számított a hatóságnál.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságának vezetője, Vágó József a mostani meghallgatáson azt mondta, hogy az izraeli repülők múlt heti érkezéséről tájékoztatták a magyar honvédség és a hírszerző szolgálatok illetékeseit is.

Az engedélyt március 1-jén kérte az izraeli nagykövetség, amelyet a Külügyminisztériumon keresztül juttattak el a hatósághoz. Már aznap meg is adták az engedélyt, és azt továbbították a külügyi tárcán keresztül a nagykövetséghez – tette hozzá.

Ennek ellenére a közlekedési miniszter azt mondta, hogy nem tartották be az érvényes jogszabályokat az izraeli gépek magyarországi berepülésével kapcsolatban. Hónig Péter közölte, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatot indított az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik