Belföld

Nagy szükség lehet a kis pártokra

Az MDF a beteg magyar politika legsérültebb pártja, az LMP talán túl korán jött, az országnak mégis mindkettőre szüksége lehet, hogy a hárompárti országgyűlés ne legyen a hideg polgárháború minden korábbinál koncentráltabb folytatása – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A sok, közvetlenül az egyik régi háborús oldalhoz sem tartózó új belépő az alkotmányjogász szerint jókora megújulási kényszert teremthetne nemcsak a szocialisták, de idővel a Fidesz számára is, ha pedig a szereplők lényegileg megváltoznak, az jókora késztetést adhat a tartalom megváltoztatására is.

A szocialisták mára ott tartanak, hogy a kis pártoktól is van miért félniük – mondta Tölgyessy. A Lehet Más a Politika hittel teli becsülete, Bokros Lajos küldetéstudata tovább csorbíthatja a régi apparátusi párt egyébként is megfogyott lendületét.

Nem csoda, hogy a hétvégén a legszélesebb nyilvánosság előtt újra megszólalt az MSZP egyetlen kisugárzással bíró embere, Gyurcsány Ferenc.

Az alkotmányjogász úgy látja, Gyurcsány célja nem más, mint politikai tényezőként megtartani magát és pártját, hogy aztán a választások után folytathassa háborúját a hamarosan a kormányzati felelősség terheit viselő Orbán Viktorral, a hitükben megerősített baloldali hívek pedig a szekták elszántságával, a többi választó meg akár az orrát befogva szavazzon a szocialistákra, hogy a jobboldallal vívott hideg polgárháború folytatódhassék – mondta Tölgyessy.

A hárompárti Országgyűlés jó eséllyel a háborús politika minden korábbinál koncentráltabb folytatása lenne, pedig ez az egyik végső oka roppant bajainknak – fogalmazott Tölgyessy, aki úgy látja, sokan kifejezetten érdekeltek a háborús észjárás fenntartásában, vagy pusztán megszokásból el se tudják képzelni, hogy másmilyen is lehet a közélet.

A többpárti politikában matematikailag is kisebb az esély bárki kétharmados többségére, hosszabb távon pedig talán az egész ország jobban járna, ha valóban több szereplőssé válna a hazai parlament – mondta az alkotmányjogász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik