Belföld

Mától juthatnak hozzá a választók adataihoz a pártok

Így közvetlenül is megszólíthatják a választókat.

Az adatokat a jelölteknek és a pártoknak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától, illetve a helyi jegyzőtől kell igényelniük. A névjegyzékben szereplő választók családi és utóneve, lakcíme nemenként, korcsoportos és lakcím szerinti bontásban igényelhető .

A közszemlére tett névjegyzék másolatát az egyes településeken a helyi választási iroda vezetőjétől, a jegyzőtől is kérhetik a jelöltek és a pártok szavazóköri bontásban. Az adatokat szintén csak mától kaphatják meg.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény alapján az állampolgárok megtilthatják, hogy adataikat marketingcélra kiadja a hivatal, ez a korlátozás azonban nem vonatkozik a választással összefüggésben kért adatokra.

Jóri András adatvédelmi biztos figyelmeztetett arra, hogy a pártok a velük rokonszenvezők adatait – ha hozzájárulnak – legálisan gyűjthetik, és nyilvántartást is vezethetnek róluk. A kampányban azonban csak akkor használhatják fel ezeket az adatokat, ha ehhez az állampolgár hozzájárult, és biztosítani kell, hogy az érintettek kérhessék adataik módosítását, törlését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik