Belföld

Nem indul per Gyurcsány és Veres ellen

A bíróság szerint nincs szankció arra, ha valaki szabálytalanul közli a költségvetés adatait, ráadásul politikai kérdésről van szó.

Elutasította a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azt a keresetet, amelyet mintegy kétszáz magánszemély nyújtott be Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Veres János volt pénzügyminiszter ellen azért, mert álláspontjuk szerint a 2006-os parlamenti választások előtt eltitkolták, meghamisították a költségvetés adatait.

A tábla szóbeli indoklásában többi között azt emelte ki, hogy a költségvetési adatok szabályszerű közzétételének elmulasztása esetére a jogszabályok nem rögzítenek jogkövetkezményeket, szankciókat, továbbá hogy a bíróságot nem lehet politikai és erkölcsi állásfoglalások kinyilvánítására használni. A másodfokú részítélet helybenhagyta és jogerőre emelte a Fővárosi Bíróság polgári perben meghozott első fokú döntését.

Kalmár László elsőrendű felperes az ítélethirdetést követően újságíróknak arról beszélt, hogy a kereset el nem bírált részében első fokon folytatódó perben még vizsgálhatja a bíróság, hogy valós és teljes körű volt-e a költségvetési adatok 2006. tavaszi nyilvánosságra hozása, és megállapítható-e a felelősség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik