Belföld

Még két napig lehet jelentkezni a külképviseleti névjegyzékbe

Még két napig, péntek 16 óráig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napjaiban nem tartózkodnak Magyarországon. Az első fordulóra eddig több mint hétezren jelentkeztek.

Az áprilisi országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 19-ig, péntek 16 óráig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe.

Ezt csütörtök reggelig több mint 7.151-en tették meg az első fordulóra és 7.003-an a második fordulóra. A legnépszerűbb külképviselet London, itt az első fordulóra 1.581-en, a másodikra 1.545-en jelentkeztek eddig. 2006-ban az országgyűlési választás első fordulójában 8.112-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben és 5.944-en a második fordulóban; akkor is London volt a legnépszerűbb: az első fordulóra 1.247-en, a másodikra 860-an jelentkeztek.

A választópolgárok 88 külképviseleten – nagykövetségen és konzulátuson – adhatják le voksukat. (A tavalyi európai parlamenti választáson még 95 külképviseleten szavazhattak a választók, azóta többet bezártak, Líbiában pedig azért nem lesz szavazás, mert az ország február 14-től a schengeni tagállamok polgárainak nem állít ki beutazó vízumot, így a külképviseleti szavazás feltételei nem biztosíthatók.)

A külképviseleti névjegyzékbe vétel március 19-i határideje jogvesztő, vagyis az után már senkit nem lehet felvenni. Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg törlik a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.

A választópolgár, miután felvették a külképviseleti névjegyzékbe, meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak péntekig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Eddig van lehetőség arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.
Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes oldalára – a www.valasztas.hu címre – felkerült a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, húsvét vasárnap lesz a voksolás, az amerikai kontinensen pedig még egy nappal korábban, április 3-án.

A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.
A honlapon megtalálható a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges nyomtatvány is, elektronikusan kitölthető és nyomtatható formátumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik