Belföld

Mélyponton van az USA és Izrael kapcsolata

Izrael washingtoni nagykövete szerint az utóbbi 35 év legmélyebb válságába került az amerikai-izraeli viszony az újabb kelet-jeruzsálemi telepépítési terv miatt.

Médiajelentések szerint Michael Oren nagykövet értékelte így a kapcsolatok állapotát más izraeli diplomatáknak tartott telefonkonferenciáján.

Szavai a Reuters hírügynökség szerint ütköznek Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek azzal a törekvésével, hogy megpróbálja a ténylegesnél kisebbnek feltűntetni azt a feszültséget, amely közte és Barack Obama elnök kormánya között alakult ki az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdését fenyegető telepépítési terv miatt.

„Izrael és az Egyesült Államok viszonya 1975 óta a legsúlyosabb válságban van… ez egy történelmi léptékű válság” – idézte a Közel-Kelet történetének kiváló ismerőjeként számon tartott Michael Oren szavait a Jediót Ahronót című lap.

Az izraeli belügyminiszter éppen Joe Biden amerikai alelnöknek az izraeli-palesztin közvetett tárgyalások megkezdését beharangozó látogatása alatt jelentette be, hogy 1600 új lakást terveznek felépíteni a kelet-jeruzsálemi Ramat Slómó negyedben. Biden és a Fehér Ház is elítélte a bejelentést, palesztin vezetők pedig az Arab Ligával egyetemben közölték, hogy nem kezdik meg a közvetett tárgyalásokat, amíg az izraeli fél nem állítja le az újabb lakótelep-építést.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken az izraeli kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében – szokatlanul nyersen – sértőnek nevezte a terv bejelentését, amely, mint mondta, „aláaknázta a békefolyamatba vetett hitet és bizalmat”.

Az izraeli média jelentése szerint pénteki telefonbeszélgetésük során Clinton a Ramat Slómó-i építkezési döntés visszavonását követelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik