Belföld

Tóásóékra felfigyelt az USA

Tóásó elődéket is megemlíti az az országjelentés, amit az amerikai külügyminisztérium csütörtökön tett közzé Bolíviáról.

A dél-amerikai államról megállapítják, hogy többpártrendszerű ország, ahol akadnak problémás területek, mint például a biztonsági erők visszaélései, a rossz börtönviszonyok, önkényes letartóztatások, korrupt igazságszolgáltatás, gyermek- és kényszermunka, de összességében érvényesül a fegyveres erők feletti civil kontroll és tiszteletben tartják az emberi jogokat. Ez utóbbi kapcsán a magyar állampolgársággal is rendelkező Eduardó Rózsa-Floresről, a romániai magyar Magyarosi Árpádról és az ír Michael Dwyert-ről is szót ejt.

Őket 2009 áprilisában egy rajtaütésben ölték meg és két társukat pedig letartóztatták: a bolíviai-horvát Mario Tadicot és a magyar Tóásó Elődöt, mert azzal vádolják, hogy merényletet terveztek a bolíviai elnök, Evo Morales ellen.

A jelentésben megjelenik hivatalos bolíviai vizsgálóbizottság véleménye, miszerint a rendőrség jogosan járt el, és a kormány és az ellenzék magyarázata az áldozatok halálára: egyik fél úgy véli, hogy a másik tette el láb alól a három férfit, nehogy kiderüljön, hogy nekik dolgoztak.

A jelentés Tóásó Előd és Mario Tadic megverését is kiemeli. A dokumentum emlékeztet arra, hogy tavalyi letartóztatásuk után olyan fotók jelentek meg, amelyek szerint súlyosan bántalmazták őket. Arcukon, kezükön, lábukon és fenekükön is horzsolások, zúzódások voltak láthatóak. A helyi emberi jogi ombudsman jelentésében megerősítette a két rab bántalmazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik