Belföld

Orbán taktikázik az LMP-vel?

Kicsinyes bosszú vagy jogos kérdés miatt csapott össze az LMP és a Political Capital? A párt és a cég csatájában már az is felvetődött, hogy Orbán Viktor „megvette” az LMP-t. Durvul a kampány.

listák

Az LMP hat megyében gyűjtötte össze a területi lista állításhoz szükséges ajánlásokat, így Budapesten, Baranyában, Bács-Kiskunban, Borsodba, Tolnában és Pest-megyében biztosan lehet majd az LMP listájára szavazni – áll a párt közleményében.

Az erősödő kampány jele lehetett az az éles hangú vita, amely csütörtökön kezdődött a Lehet Más a Politika (LMP) és a Political Capital (PC) között. Ivády Gábor, az LMP képviselőjelöltje ugyanis egy sajtótájékoztatón a következő kérdést tette fel: igaz-e, hogy a PC intézi a sávolyi motorpályát építő Grupo Milton kommunikációs ügyeit.

Erre válaszul a Political Capital közleményben utasította el, hogy bármilyen üzleti vagy szerződéses kapcsolatban lennének a Grupo Miltonnal. Mint írták: „Az LMP nevében az az Ivády Gábor támadja a PC-t, akinek tavaly több tanácsadói anyagot is készítettünk. Ivády Gábor a tanácsadói anyagokat nem fizette ki, ellenben magáncélra pénzt kért cégünktől. Nemet mondtunk a kérésre, és megszakítottunk minden kapcsolatot Ivády Gáborral. Erkölcstelennek tartjuk, hogy miután nem adtunk pénzt az LMP jelenlegi politikusának, az LMP úgy áll kicsinyes bosszút, hogy cégünk nevét gyanúba keveri” – áll a közleményükben.

Régi ismeretség

Ivády Gábor az fn.hu megkeresésére elmondta, korábban valóban állt kapcsolatban a PC-vel, de az még az LMP-s politikai pályafutása előtt volt. „A Political Capital korábbi vezetőjét, Somogyi Zoltánt több mint tíz éve ismerem, baráti a viszonyunk. Amikor Ivád polgármestereként szerveztem akciókat, Somogyi ajánlotta fel, hogy a PC ingyen segítene” – emlékszik vissza Ivády.

A PC egyengette például a magyar-szlovák polgármesteri focimeccs összehozását, de a tanácsadó cég tervezte az Ivády által kitalált Hírérték-mozgalom logóját is. Az LMP-s jelölt szerint jó volt a közös munka, viszont sem írásbeli megállapodásról, sem pénzről nem volt szó, így most nem is lehet követelése vele szemben a PC-nek.

Ivády szerint azok után, hogy az Index újságírója, Bodoky Tamás azt állította, hogy a Political Capital egyik tulajdonosa, Szabados Krisztián kezén átment a Grupo Milton egyik sajtóközleménye (épp amelyiknek Lehet Máz a Politika volt a címe), jogos volt, hogy feltette kérdését a PC és a Grupo Milton közös ügyeiről.

Orbán húzása

Közben a PC-t tulajdonló Szabados Krisztián egy Facebook-bejegyzésben tett megjegyzést az LMP-re: „Orbán eddigi legjobb húzása az volt, ahogy “megvette” az LMP-t megszálló SZDSZ-eseket, és rajtuk keresztül az LMP-t magát. Míg anno az MDNP leszalámizása az MDF-ről még egy nagy átverés árán sikerült neki, addig ez az LMP-s akció minden politikai taktikai könyvben szerepelni fog majd. Persze, ehhez kellett a kopogtatócédula-rendszer meg az a köré épült khm “piac”, de hát istenem” – írja Szabados.

Ezzel kapcsolatban az fn.hu megkereste Szabados Krisztiánt, aki úgy reagált a facebook-bejegyzésre, hogy míg a Jobbikkal ügyetlenül bánik, addig az LMP-vel való együttműködést ügyes taktikának tartja. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem vádolja a Fideszt azzal, hogy megvette volna az LMP-t (bejegyzésében ezért tette a szót idézőjelbe). A két párt közti kapcsolat célját és jelentőségét ugyanakkor Szabados Krisztián egyelőre nem tudta értékelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik