Belföld

Új határidőt kapott a villamos-beruházás

Átdolgozzák és később írják alá az 1-es és 3-as villamosok pályahosszabbítási szerződéseit - erről döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Haladékot kér a Fővárosi Közgyűlés az 1-es és a 3-as villamosok támogatási szerződésének aláírásához, miután a képviselők a csütörtöki testületi ülésen így döntöttek. A határidő-hosszabbítást Tiba Zsolt főjegyző és Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője is javasolta a csütörtöki ülésen. Indoklásuk szerint a két villamosvonal továbbfejlesztéséről szóló javaslatot át kell dolgozni, mert műszaki tartalma és pénzügyi fedezete is tartalmaz hiányosságokat. Az indítványt a képviselők 35 igen, 1 nem és 23 tartózkodó szavazattal fogadták el.

Az 1-es és a 3-as villamosok vonalának továbbépítése után gyorsabban, kevesebb átszállással közlekedhetnének az utasok. Az 1-es villamos például átvezetne a Lágymányosi hídon és a Budafoki útnál lenne a végállomása, vagyis két új megállóval hosszabbodna, a 3-as villamos pedig elérné a ráckevei HÉV-et Pesterzsébet-felső állomásnál. A projekt az elöregedett sínpálya felújítását, az elektromos hálózat korszerűsítését és akadálymentes járművek beszerzését is tartalmazza. A fővárosi önkormányzat és a BKV közös beruházása 44 milliárd forintba kerülne, amihez 33 milliárd lenne az uniós támogatás.

Wintermantel Zsolt fideszes képviselő javaslatát egyhangú szavazással fogadták el. Ebben az áll, hogy a villamosok fejlesztésére indított beruházás előkészítési munkálatai véleménye szerint indokolatlanul magasak, csaknem 900 millió forintba kerültek. Emiatt a politikus belső vizsgálat elrendelését javasolta, egyben felkérte a főpolgármestert, hogy ennek eredményét június 15-ig tárja a közgyűlés elé.

Délután fél 3 körül a Fővárosi Közgyűlés határozatképtelen lett, ezért a főpolgármester berekesztette az ülést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik