Belföld

Gyurcsány újra vezér lenne?

Az MSZP elnöke tudott róla, hogy a volt kormányfő is országértékelőt tart.

A jövőbeni ellenzék vezére akar lenni Gyurcsány Ferenc, ezért jelent meg újra a nyilvánosság előtt. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az InfoRádiónak azt mondta, a volt kormányfő az ország egyik legjobb szónoka, képes mozgósítani az MSZP szavazóit. Ugyanakkor kockázatot is jelenthet konfrontatív stílusa.

Az MSZP-ben erős embernek tartják, de a párton belüli érdekcsoportoknál nem egyértelmű az elfogadottsága – közölte Nagy Attila Tibor, aki szerint újbóli megjelenése kihívást intéz bizonyos szocialista érdekcsoportok felé is. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint Gyurcsány Ferenc azt állítja, igazodik az MSZP központi kampánygépezetéhez, de inkább saját érdekeit, párton belüli pozícióját igyekszik segíteni szerepléseivel.

A Political Capital elemzője ezzel szemben a Klubrádióban úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc visszatérése nem gyengíti Mesterházy Attila pozícióját. László Róbert szerint a választásokig mindenképp az MSZP-nek kampányol a volt miniszterelnök és csak a választások után derül ki, kinek milyen szerepe lehet a megújuló szocialista pártban.

Gréczy Zsolt előzőleg a rádióban tagadta, hogy visszatérését készítené elő Gyurcsány Ferenc azzal, hogy március 19-én értékelő beszédet mond nagy nyilvánosság előtt a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén. A Miniszterelnöki Hivatal politikai főtanácsadója, aki korábban a kormányfő legközvetlenebb munkatársa volt – azt mondta: nem igaz, hogy nem tudtak az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc szándékáról, ugyanis Lendvai Ildikó pártelnökkel ezt egyeztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik