Belföld

A Fidesz kétharmadát fenyegeti a Jobbik

A pártnak a szocialisták megelőzésére esélye van, a kérdés az hogy a bizonytalan jobboldaliak végül hogyan döntenek.

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója és Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke is a Jobbik növekvő választási esélyeiről beszélt a Politikatörténeti Alapítvány csütörtöki budapesti konferenciáján.

Závecz Tibor szerint a Jobbik előretörése veszélyezteti a Fidesz kétharmados parlamenti többségének lehetőségét. A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója elmondta: jelenleg mintegy félmillió ember még mérlegeli, hogy a Fideszre vagy a Jobbikra voksoljon-e, így utóbbi – a számára legkedvezőbb esetben – akár 900 ezer szavazatot is szerezhet.

“200 ezer Jobbik-szimpatizáns a Fidesz felé kacsingat” – mondta Závecz Tibor, hozzátéve, hogy 300 ezer Fidesz-szavazó viszont a Jobbikkal is szimpatizál. Attól függően, hogy ők hogyan döntenek, a Jobbik 10 és 20 százalék közötti eredményre számíthat – közölte.
A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója arra is kitért, hogy a Jobbik támogatottsága Észak-Magyarországon tartósan magasabb a szocialista párténál, és országosan is megközelítette az MSZP-ét. A legfiatalabb, 18 és 33 év közötti szavazók körében pedig a Jobbik több mint kétszer annyira szavazatra számíthat, mint az MSZP.

Stumpf István a párt szavazótáborának magas részvételi hajlandóságára utalva elmondta: a Jobbiknak a szocialista párt megelőzésére is van esélye. Hogy ez sikerül-e, a parlamenti választás egyik legfontosabb kérdése a Századvég Alapítvány elnöke szerint.

Abban, hogy a Jobbik számára a viszonylag alacsony választási részvétel a kedvező, egyetértettek. Stumpf István azonban hozzátette: egyértelműen a Jobbik esélyeit növeli, hogy a fiatalok körében a megszokottnál többen ígérik, hogy részt vesznek a választáson. Kérdésre válaszolva a politológus, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere elmondta, “nincs szándéka és nincs felkérése”, hogy szerepet vállaljon egy esetleges Fidesz-kormányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik