Belföld

Nem indulnak csatába a nagy nevek

Kevés ismert politikus került egy választókörzetbe az országgyűlési választásokon, de van, ahol nagy összecsapásra lehet számítani.

Az áprilisi parlamenti választásokon nem indul egyéniben a Fidesz, az MSZP, és az MDF elnöke sem. Orbán Viktor korábban is listáról jutott be az Országgyűlésbe, Lendvai Ildikó és Dávid Ibolya azonban négy évvel ezelőtt még megmérette magát egyéni választókerületben. Előbbi győzött, utóbbi veszített 2006-ban.

Szintén nem indul egyéniben Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt, frakcióvezető, Orbán Viktor, a Fidesz, Bokros Lajos, az MDF kormányfőjelöltje sem.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, elnöke Heves megye 3. választókerületében, Gyöngyösön indul, ahol az ellenfele Magda Sándor szocialista politikus lesz, aki az elmúlt két választáson ebből a körzetből jutott be a parlamentbe. A Fidesz itt új jelöltet indít, Balázs József közgazdászt.

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Veszprémben indul, szocialista ellenfele, Pál Béla már kétszer nyert ebben a körzetben, négy évvel ezelőtt a fideszes politikust győzte le.

Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője új körzetben próbálkozik, Somogy megye helyett Budapest 10., a VII. és a VIII. kerület egy részét magába foglaló választókörzetében indul. Ugyanitt jelölt Fónagy János, a Fidesz kormány volt minisztere és Szabó Zoltán szocialista politikus. Négy évvel ezelőtt ebben a belvárosi kerületben az MSZP-s képviselő nyert.

Az érdekesebb körzetek közé sorolható például a siklósi, ahol a 2006-os győztesnek, a szocialista Kocsi Lászlónak országosan ismert kihívója akadt: Tiffán Zsolt borász a Fidesz jelöltjeként indul a baranyai településen.

Budapest I. kerületében eddig háromszor nyert egyéniben a fideszes Nagy Gábor Tamás, aki polgármester is. Ellene indul most új jelöltként – 2006-ban még a szabad demokrata Kóka János volt a közös jelölt – Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti kampányfőnöke és Pörzse Sándor műsorvezető a Jobbik képviseletében.

Ismert nevek “csapnak össze” a II. kerületben: a fideszes Balsai István eddig háromszor jutott innen a parlamentbe, miközben kihívója a szocialista Donáth László lelkész már négyszer győzött egyéniben, igaz a szomszédos, III. kerületben. A II. kerületben méretteti meg magát Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke, európai parlamenti képviselője is. Ebben a körzetben a két előző választáson Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje indult, most azonban csak listán szerepel.

A visszavonult SZDSZ-es politikus, Pető Iván egykori körzetében, az V. kerületben a jelenlegi fideszes polgármester, Rogán Antal, Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, és ifj. Hegedűs Loránt református lelkész felesége (Jobbik) indul. Szintén ebben a körzetben lesz jelölt Debreczeni József közíró, ha összegyűjti az ehhez szükséges 750 ajánlószelvényt.

A BKV-botrány miatt nemrég visszalépett Hagyó Miklós (MSZP) helyén induló Katona Tamás pénzügyi államtitkár lesz az új kihívója Pokorni Zoltánnak, a Fidesz alelnökének, XII. kerületi polgármesternek – Budapest 18. választókerületében – , aki egymás után háromszor is “hozni tudta” körzetét.

Kiss Péter társadalompolitikai miniszter eddig négyszer győzött Budapest 6. választókörzetében, a IV. kerületben. A Fidesz új jelöltet indít ellene, Wintermantel Zsolt fővárosi politikust, de ebben a körzetben száll ringbe Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke, európai parlamenti képviselője.

Keleti György, az MSZP képviselője az egyetlen olyan újrainduló politikus, aki eddig mind az öt alkalommal győzni tudott egyéni körzetében, a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren. Idén új ellenfelet kapott, Czunyiné Bertalan Judit indul ellene a Fidesz jelöltjeként.

A pártok szóvivőinek többsége – Szijjártó Péter (Fidesz) kivételével – megméretteti magát egyéni képviselő-jelöltként. Nyakó István (MSZP) újra “összecsap” Ódor Ferenccel (Fidesz), aki négy évvel ezelőtt győzött Encsen. Budai Bernadett (MSZP) új jelölt, de ellenfele a fideszes Bácskai János sem régóta van az országos politikában, időközi választáson nyert Ferencvárosban tavaly. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője ugyanott indul, ahol négy éve, Székesfehérváron. A szocialisták jelöltje azonban új, Warvasovszky Tihamér polgármestert – aki 2002-ben és 2006-ban is nyert – ifjabb Knizs Gyula váltotta.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője – aki egyébként Novák Előd alelnök felesége – Budapest 15. választókörzetében, a XI. kerületben indul Rétvári Bence (KDNP) és Szabó Vilmos (MSZP) ellenében. Ha összegyűjti a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt, Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője is képviselőjelölt lesz a főváros XI. kerületében, a 17. egyéni választókörzetben. Ugyanitt indul – ahogy négy évvel ezelőtt is – Kupper András (Fidesz) és Józsa István (MSZP).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik