Belföld

Kire szavazzanak a liberálisok?

Bokros Lajos a gazdasági, Schiffer András a politikai liberalizmus mellett állt ki kedden a Kire szavazzanak a liberálisok? címmel rendezett konferencián. Lendvai Ildikó késett, Navracsics Tibor a Fideszben kereste a liberálisokat.

Ha a pontosság szerepel a politikai értékpreferenciáik között, akkor a liberálisok Bokros Lajosra fognak szavazni, ugyanis az MDF miniszterelnök-jelöltje volt az egyetlen, aki pontban 3 órakor fellépett a színpadra. Őt Schiffer András, az LMP listavezetője követte tíz perc késéssel.

A két kicsi, az optimista és a nevető harmadik

Erre logikus magyarázatul szolgálhat, hogy a két kis párt szavazóbázisának legfőbb célcsoportjáról szólt a konferencia. A két nagy párt képviselője valószínűleg tudatában volt, hogy ide inkább külső szemlélőként jönnek, esetleg nevető harmadikként. A már említett két párton kívül Lendvai Ildikó az MSZP és Navracsics Tibor a Fidesz képviseletében lépett az emelvényre.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők már jó előre értesítették az érdeklődőket, hogy mindenki érkezzen korán, így már jóval a vita résztvevői előtt tele volt a Millenáris fogadóterme. A székeket kiábrándult liberálisok, érdeklődő fiatalok, valamint volt SZDSZ-esek töltötték meg, de a sorok között ki lehetett szúrni Heller Ágnes filozófust, Bojár Iván Gábor üzletembert, Molnár Lajos, volt egészségügyi minisztert, valamint Schmidt Mária történész is a helyét kereste.

Az SZDSZ –közeli Republikon Intézet is a helykereséshez kívánt segítséget nyújtani a tanácstalan liberálisok számára a konferencia szervezésével, melynek alapkérdése: kire szavazzanak a liberálisok? A kérdés felvétését és a moderálást Baló György tévés-rádiós műsorvezetőre bízták, aki idén először nem vesz majd tevékenyen részt a köztelevízióban megrendezett választási viták lebonyolításában. Némileg kárpótolja talán, hogy idén nem is lesznek ilyenek. Mindenesetre a konferencián volt vita, mégpedig a liberalizmus politikai és gazdasági vonásairól egyaránt.

Bokros ‘Laissez-faire’ Lajos

Bokros Lajos folyamatosan és határozottan a láthatatlan kéz és a piaci verseny áldásos hatásai mellett érvelt. Ennek alapján az ország újjáépítése nem az állam, hanem a vállalkozók dolga lesz. A kormány feladata pedig ennek támogatása lenne. Az MDF-es politikus liberális közönséghez szóló magyarázatának összefoglalása: kis-, áramvonalas állam és piaci verseny. A rendszerváltáskor állását vesztő másfél millió embert említve Bokros ezt szükséges strukturális átrendeződésnek nevezte és hozzátette, az igazi baj az, hogy ezek helyett nem keletkeztek új munkahelyek.

Az LMP ökoszociális párt

Schiffer András az ökoszociális piacgazdaságra hivatkozva kívánt válaszolni azokra a vádakra, miszerint az LMP-nek a mai napig nincsen értelmezhető üzenete a választók számára. Kiemelte, hogy honlapjukon számszerűsítve megjelennek az általuk vázolt programpontok, mint a korrupció elleni küzdelem, mely az állami kiadásokat és a nagy állami szolgáltató vállalatok vezetőinek céges hátterét vizsgáló, átlátható ellenőrzéssel valósulna meg. Az LMP listavezetője igyekezett a gazdasági liberalizmustól minél távolabb helyezkedni az állam ellenőrző szerepét hangsúlyozva, ugyanakkor a politikai és ideológiai téren markáns szerepet kapott véleményében az emberi- és a politikai szabadságjogok védelme. Többször hozta elő például a 2006. október 23-i rendőri túlkapások témáját, mint Navracsics Tibor tette.

Az MSZP túlzott optimizmusa

Lendvai Ildikó az MSZP képviseletében elismerte az összes parlamenti párt 2002-ben képviselt „túlzott optimizmusát”, ahogy a 100 napos programot nevezte, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezért az árat egyedül az MSZP fizette meg választói szavazatok szempontjából és az elkövetett hibák korrekciójában is szinte teljesen egyedül maradtak a szocialisták. Lendvai szerint a liberalizmus ma Magyarországon a demokrácia védelméről, a radikálisok és az egypárti túlhatalom elleni küzdelemről, progresszióról, valamint az állampolgárok felnőttként kezeléséről szól.

Navracsics távolról

Navracsics Tibor kissé kívülállóként feszengett a beszélgetők között, de láthatóan nem szegte kedvét a neki jutott szerep, mert a pártpolitikai kardcsörték mellett előjött belőle az egyetemi tanár és politológiai szempontból kezdte megközelíteni a magyar liberálisok problémáit és arra a következtetésre jutott, hogy a liberális értékek túlnyomó részét a szavazók ma megtalálhatják a Fideszben. Azt megjegyezte, hogy a Gergényi kitüntetését helyeslő liberálisokból viszont a jobboldali nagy párt nem kér.

A vitapartnerek abban nem tudtak megegyezni, hogy ki is számít ma liberális szavazónak és hogy melyik párt is képviseli az ő értékrendjüket leginkább. Inkább az derült ki, hogy hazánkban a szavazók többségének értékrendjében egyaránt megtalalhatók liberális, konzervatív és nemzeti értékek is. Ezek eltérő mértéke adhat választ arra, hogy kire is szavaz ma egy liberális. A konferencián résztvevő politikusok szerint saját pártjukban mindenképpen megtalálhatóak a liberális értékek és hagyományok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik