Belföld

Ki a legcsábítóbb a liberális választóknak?

Administrator
Administrator

2010. 03. 09. 18:36

Mind a négy meghívott párt, az MSZP, a Fidesz, az MDF és az LMP képviselője is úgy gondolja: pártja képviselni tudná a liberális gondolkodásúakat vagy azok egy részét a parlamentben.
Korábban a témában:

A Republikon Intézet által rendezett, a Millenáris Parkban tartott, Kire szavazzanak a liberálisok? című keddi budapesti vitán az MSZP-t Lendvai Ildikó pártelnök, a Fideszt Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető, az MDF-et Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje, míg az LMP-t Schiffer András, a párt országos listavezetője képviselte.

Navracsics Tibor a műsorvezető kérdésére azt mondta, hogy korábban a liberális választók egy része egyaránt megtalálható volt az SZDSZ, az MDF és a Fidesz támogatói között, de 1998-tól ezek egy része a Fideszhez pártolt át és ma is ott van a Fidesz mögött.

Megemlítette, hogy az SZDSZ a magyar liberális pártként definiálta önmagát, ennek alapján a liberális szavazót az SZDSZ szavazójaként lehetne megnevezni.

Fontosnak nevezte, hogy aki azért tartott ki végig az SZDSZ mellett, mert egyetértett Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány kitüntetésével és támogatta a 2006. október 23.-i “rendőrattakot”, akkor “ezekre a liberális szavazókra a magam részéről és a Fidesz részéről köszönöm szépen nem tartunk igényt”. Hozzátette, hogy azoknak a liberális szavazóknak viszont kérik a támogatását, akik szabad, erős és független Magyarországot szeretnének.

Lendvai Ildikó azt mondta, nem tudja hányan vannak a liberális szavazók, de azt tudja, hogy hol lehet őket megtalálni. A liberális szavazók négy alapértékeként a szuverenitás és a szabadságjogok védelmét, a modernizációt és a progresszív elkötelezettséget, a társadalmi különbségek csökkentését, valamint az állampolgárok felnőttként való kezelését nevezte meg.

Schiffer András a moderátor kérdésére azt mondta, a szó hagyományos értelmében ma már nemcsak liberális, de konzervatív és szocialista választók sincsenek.

Majd arról beszélt, hogy az LMP-ben találhatnak politikai otthonra azok, akik meg akarják őrizni az 1989-es jogállami forradalom értékeit, és akik számára elsőrangúan fontos az emberi jogok, az emberi méltóság védelme.

Az LMP listavezetője aláhúzta: mára megdőlt az a felvetés, hogy az emberi jogi és a gazdasági liberalizmus együttesen képviselhető.

Ezt vitatva Bokros Lajos elmondta: a világgazdasági válság nem a piac bukása volt, azt torz állami beavatkozások okozták. “Nem lehet államosított gazdasággal keretezni egy demokratikus jogállamot” – fogalmazott.

Ajánlott linkek:

SZDSZ-halál után: megindult a roham a liberális választókért (Hírszerző)
Kire szavazhatnak a liberálisok? (Népszava)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

LIVERPOOL, ENGLAND - AUGUST 12: Wayne Rooney of Everton celebrates after scoring a goal to make it 1-0 during the Premier League match between Everton and Stoke City at Goodison Park on August 12, 2017 in Liverpool, England. (Photo by James Baylis - AMA/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.