Belföld

Tölgyessy: az MSZP már a létezésért küzd

Botrányról-botrányra halad az MSZP kampánya, a mondanivalójukat rendre felülírják a korrupciós ügyekről szóló híradások, a párt pedig egyre alacsonyabb csúcsokat próbál bevenni - mondta Tölgyessy Péter az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az kezdettől világos, hogy a kormányzás megtartására szemernyi esély sincsen, de jó ideje már az egyharmad elérése is reménytelen, a választásokon így a valóságos cél aligha lehet más, mint a második hely megvédése, a Jobbik megelőzése, később pedig a megszokott pártkeretek megtartása a régi emberek számára – folytatta Tölgyessy Péter.

Mára alapjaiban rendült meg az MSZP társadalmi küldetésébe vetett hit, csak a nyugdíjas közönség egy részében teljes az elfogadás, de még az MSZP értelmisége sem hiszi, hogy a párt jelen állapotában képes a jó kormányzásra, a közvélemény egésze számára pedig a szocialisták a messze legelutasítottabb párt, a baloldalt a harag fala veszi körül az elmúlt évek bajaiért.

A szakértő kormányzás ígérete semmivé foszlott, és bár a végső mérlegen valamelyest javított Bajnai Gordon miniszterelnöksége, ez is tele van olyan régi vágású népszerűség-javító lépésekkel, mint például a távhőáfa csökkentése, a nyugdíjkorrekció és a választások előtt kifizetett közalkalmazotti bérpótlék – mondta az alkotmányjogász.

A jobboldali, más kultúrájú kormányzástól való mélységes szorongásra alapozó demokráciavédő állítások már kizárólag a legszűkebb törzsközönségen belül hatnak – fogalmazott Tölgyessy Péter.

Az MSZP kampánya döntően régi törzsközönségét kívánja újra elvinni, minél nagyobb arányban voksolni. A párt helyzetében bajos meggyőző programot adni, az eredmények – a tényleges növekedésnél nagyobb nyugdíjemelések, hatalmas autópálya-építések – pedig könnyen visszájukra fordíthatók, mint a későbbi bajok okozói.

A szocialisták harminc éve megújulnak, ám valójában máig nem találták meg az új politikát – mondta Tölgyessy.

Ma még a szocialisták úgy viselkednek, mintha váltópárti létezésük örök időkre szólna, ám most lehet, hogy nem lesz elég, ha meghúzzák magukat egy időre, és arra sem számíthatnak, hogy a kormányzó párt hibái feltétlen nekik dolgoznak.

A régi MSZP nagypárti létezése a régi módon már csak különösen kedvező feltételek mellett állítható helyre, a szükséges változásoknak azonban egyelőre a legkisebb reménye se látszik – fogalmazott Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió műsorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik