Belföld

400 településen arzénos az ivóvíz

Több mint négyszáz településen magasabb az ivóvíz arzénkoncentrációja a megengedettnél, ezeken a területeken az ÁNTSZ rövid időn belül megtilthatja vagy korlátozhatja a víz fogyasztását - írta hétfői számában a Népszava.

A lap szerint az átmeneti vízellátást az önkormányzatoknak kellene megoldaniuk, kérdés azonban, lesz-e rá pénzük. Noha az országos ivóvízminőség-javító program lassan halad, a településeknek ez az egyetlen lehetőségük, hogy beruházásaikhoz támogatást kapjanak.

Horváth Lászlóné, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a lapnak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem pályáznak, valószínűleg később saját zsebből kell fedezniük az ivóvízjavítás beruházásainak teljes költségét, hiszen a várakozások szerint 2013-tól ivóvízre Magyarország nem kap majd uniós forrást.

Jelenleg több mint 400 településen magasabb az arzénkoncentráció az előírtnál, főként az észak-, illetve a dél-alföldi régióban. A legszennyezettebb ivóvizű településeken az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat rövid időn belül megtilthatja vagy korlátozhatja a csapvíz fogyasztását.

Akkor pedig az önkormányzatoknak kell zacskós vizet, illetve lajtos kocsit biztosítaniuk. Ez azonban hatalmas pluszköltséget jelent. Egy négyezer fős településnek például 150 millió forint többletforrást kellene ehhez szereznie – olvasható a Népszavában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik