Belföld

OVB kontra Dávid Ibolya

Hiába kérte az MDF elnöke, nem változtatta meg az ajánlószelvények gyűjtésével kapcsolatos állásfoglalását az Országos Választási Bizottság.

A jogszabály szerint nem gyűjthető ajánlószelvény “munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben”. Az OVB szerint a tilalom nemcsak a munkahelyen munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki a gyűjtést, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyen munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön.

Az MDF elnöke szerint az OVB állásfoglalása olyan kiterjesztő jogértelmezésen alapul, amely ellentétes a törvény tételes rendelkezéseivel és a törvényalkotó szándékával. A munkahely fogalma nem értelmezhető olyan tágan, mint ahogy azt az OVB tette – véli a pártelnök, aki szerint szerint “abszurdum” az OVB állásfoglalása. Abból az következik, hogy még nyílt területen, például az aluljárókban, vagy egy köztéren sem lehet gyűjteni, hiszen ott utcaseprők, közterület-felügyelők dolgozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik