Belföld

Lassan mondom: megint kampány a gázár

Bár egy jogszabályban meghatározott képlet nyomán dől el, mekkora lehet a gázáremelés áprilistól, ismét a kampány középpontjába került a gáz ára. Az MSZP a képletbe számokat helyettesítő MeH-elnök felmentését kéri, a Fidesz szerint pedig brutális drágításra készül a kormány, amire nincs is szükség. A gáz ára előbb-utóbb érdemben nőni fog.

Egy ismeretlen még van

A 2009 közepe óta liberalizált gázpiacon a lakosságot és a kisfogyasztókat az egyetemes szolgáltatók látják el, ha a fogyasztó nem akar a szabadpiacon földgázt vásárolni. Az egyetemes szolgáltató árát a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi. Árváltoztatásra negyedévenként van lehetőségük a szolgáltatóknak, akiknek az áprilisban érvényesíteni kívánt árváltoztatásra pénteken kell benyújtaniuk a kérelmet a hivatalhoz.

A legfontosabb árelemek: a termék ára, a rendszerhasználat díja, a tárolás – beleértve a stratégiai készletek tárolásának költsége – és az árrés. A hivatal ezt a jogszabályokban meghatározott képlet alapján számolja ki. A MeH honlapján megjelent közlemény szerint a képletben szereplő számok közül csak egyetlen egy kérdéses már, mivel a március elsején dollárban rögzített importár is adott. Ez a még változó tétel a forint dollárhoz viszonyított átlagos árfolyama február 15-e és március 12-e között; ebből következik, hogy a képlet alapján számolt ár március 12-én lesz végleges. A hivatal ezek alapján március végén hoz határozatot a gáz maximális áráról.

Vélhetően a képlet és az elmúlt időszak árfolyama alapján nyilatkozott Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal (MeH) elnöke csütörtökön úgy, hogy köbméterenként 16-17 forinttal (12-15 százalékkal) drágulhat a gáz áprilistól. Hozzátette: a Magyar Energia Hivatalnak semmilyen ráhatása nincs a végfelhasználói árakra, azt jogszabály szabályozza. Kijelentésekor vélhetően nem tudta, hogy az állásával játszik.

Előbb-utóbb drágul

Ha a szabályokat mindenki betartja, akkor reális a 16-17 forintos áremelés – nyilatkozta a távirati irodának Kutas István, az E.ON Hungária szóvivője. A szakértő úgy vélte, júliusban jóval 20 százalék feletti gázáremelésre lesz szükség, ha április elsejétől a szolgáltatók nem emelhetnének árat.

MSZP: nem kell gázárat emelni

Pénteken a Magyar Energia Hivatal elnökének menesztését kérte a kormányfőtől Podolák György szocialista képviselő, mert érvelése szerint a MeH elnöke „előre énekelt”, és mintegy jelezte a szolgáltatóknak, hogy mekkora áremelést kérhetnek.

Podolák György a távirati irodának nyilatkozva elismerte, hogy a gáz maximális árát jogszabály – egy képlet – szabályozza, de egyúttal úgy vélte, hogy a MeH feladata a kisemberek védelme, és a gáz ára nemcsak szakmai, hanem politikai kérdés is.

A MeH vezetőjének nyilatkozata elfogadhatatlan, és az MSZP nem talált olyan szakértőt, aki ilyen mértékű áremelést indokoltnak tartott volna – nyilatkozott szintén pénteken Lendvai Ildikó. Az MSZP szakpolitikusai úgy látják, nincs is szükség gázáremelésre április 1-jétől – közölte a pártelnök.

Fidesz: brutális a gázáremelés, amely ne is kell

Brutális és elviselhetetlenül nagy – gázáremelésre készül a kormány – mondta Bencsik János fideszes képviselő, aki szerint ha a hatalmon lévők felelősen bántak volna a közpénzekkel, nem volna szükség drágításra.

Arra a felvetésre, hogy január óta nem a kormány határoz a gázárról, mert liberalizált a piac, a képviselő úgy vélte: a makrogazdasági tényezőkről, amelyek alapvetően befolyásolják az árképzést, a kormány dönt.

„Nagy csalódás akkor sem fog miket érni, ha a kormány erőszakkal meg fogja akadályozni azt a gázáremelést, amire szerintünk nincs szükség” – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik