Belföld

Az Ab elé vitte a Ptké.-t a Fidesz

Répássy Róbert azt kéri, hogy a testület semmisítse meg a az új polgári törvénykönyv lépcsőzetes hatályba léptetésről szóló jogszabályi rendelkezést.

Az új Ptk. hatályba lépéséről szóló külön jogszabályt február 15-én fogadta el az Országgyűlés. A törvénykönyvnek 2010. május 1-jén lép életbe az első könyve, az alapelvek, valamint a második könyve, a személyekre, a gondnokságra, a cselekvőképességre, az alapítványokra és a személyiségi jogokra vonatkozó szabályok. A kódex többi része 2011. január 1-jétől lesz hatályos, de van olyan rendelkezés is, amely csak 2015-től.

A fideszes politikus közölte: azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy a kihirdetés napjára visszamenőleges hatállyal semmisítse meg a Ptké. első paragrafusának első bekezdését, amely a Ptk. lépcsőzetes hatályba léptetéséről szól. Azt is kéri, hogy az Ab lehetőség szerint még május elseje előtt, vagyis a Ptk. első két fejezetének tervezett hatályba lépése előtt bírálja el beadványát.

A képviselő egyebek mellett hivatkozott arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke sem ért egyet a lépcsőzetes hatályba léptetéssel, valamint arra is, hogy még a régi, 1959-es Ptk. hatályba lépésére is kilenc hónapot hagytak a nem jogállami berendezkedésű Magyar Népköztársaságban.

Répássy Róbert megerősítette: kormányra kerülésük esetén a 2009-ben elfogadott új Ptk. átfogó felülvizsgálatára készülnek. Az azonban várható, hogy az új Ptk.-nak – a tervek szerint – 2011. január 1-jén hatályba lépő rendelkezései nem fognak életbe lépni – hangsúlyozta, megjegyezve: a kérdés az, engedi-e az Ab, hogy az első két fejezet hatályba lépjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik