Belföld

Orbán: “Csak a félelemtől kell félni”

Orbán Viktor szerint egy vezetésre vállalkozó politikusnak, vagy politikai közösségnek egyetlen dologtól kell félnie, a félelemtől. Erről, a Fidesz elnöke az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója vezetésének budapesti ülésén beszélt. Azt is megemlítette, hogy mi a feladata, ha a Fidesz kormányra kerül.

“Közös célokkal erősödhet Európa”

Orbán Viktor úgy látja, hogy Európa akkor volt erős, akkor nem rettegett semmitől, amikor volt közös célja. Ilyen célnak nevezte a II. világháború után a tartós európai béke megteremését, ez Európai Unió létrehozását, Európa újraegyesítését.

Szerinte Európának most nincs más választása, mint legyőzni a kapitalizmus válságát, ehhez pedig valós emberi munkára és “állandóságtudatra” van szükség, nem lehet ugyanis folyamatosan átmeneti állapotban élni.

Európának sokkal világosabban ki kell mondania, hogy a munkát támogatja, a spekulációt pedig ellenzi -tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy elsőbbséget kell adni a “termelő kapitalizmusnak”, a “pénzkapitalizmust” pedig nagyon egyértelmű, szigorú szabályok közé kell szorítani.

“Hazugság nélkül újjáépíteni”

Arról is beszélt, hogy egy Fidesz-kormánynak úgy kell újjáépítenie Magyarország tekintélyét, hogy az ne épüljön hazugságra; ezért a választások után el kell mondani a magyar gazdaság állapotáról az igazságot. Ugyanis az elmúlt évek “szégyent hoztak a magyarok fejére”, illetve senki sem szereti, ha a “hazugság és saját nemzetének neve szinonimává válik” a nemzetközi közösség előtt.

Kijelentette, hogy a tekintély és a tisztelet “kiharcolására” készen áll a Fidesz, bár tudják, hogy ez nehéz feladat lesz. A választások után egy-másfél hónappal eljön a pillanat, amikor újra el kell mondani az igazat a magyar gazdaság valós állapotáról, “ezt Görögország árnyékában kell megtenni, úgy, hogy közben a maradék kis reputációnkat se veszítsük el” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik