Belföld

Lényegesen csökken Budapest költségvetése

A központi források csökkentése miatt a főváros kevesebb pénzből gazdálkodhat az idén, mint 2009-ben, ez azt is jelenti, hogy a közszolgáltatások színvonala csökkenhet. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ), a főváros költségvetéséért felelős főpolgármester-helyettes szerdán újságíróknak elmondta azt is, nem választási, hanem "visszafogott, fejlesztésközpontú" büdzsét terjesztenek a március 10-i közgyűlés elé.
Budapest költségvetésének főösszege tavaly 590 milliárd forint volt, míg az idén 539 milliárd.

Ikvai-Szabó Imre azt hangoztatta: nem választási, hanem “visszafogott, fejlesztésközpontú” büdzsét terjesztenek a március 10-ei közgyűlés elé, így azt “nyugodt szívvel támogathatja” majd az ellenzéki többségű testület.

A városvezető a főváros 2010-es költségvetésének tervezetéről adott tájékoztatásában azt mondta, szinte valamennyi területen kevesebb pénzből és alacsonyabb normatívákkal kell majd gazdálkodniuk az intézményeknek, a büdzsé legnagyobb vesztese pedig a közoktatási ágazat lehet.

Ikvai-Szabó Imre úgy látja, a mostanihoz hasonlóan szűk költségvetési mozgásterük egyetlen kormány idején sem volt. Hozzátette: a központi rendszereket kevésbé sújtotta a forráscsökkentés, mint az önkormányzatokat, ahonnan összesen 72 milliárd forintot vontak el idén. Kitért arra is: idén a kormány egyetlen forintot sem ad útfelújításokra, ellentétben a korábbi évek gyakorlatával, az “egy (önkormányzati) forinthoz egy (állami) forint” elnevezésű programban foglaltakkal. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, valójában soha nem kaptak egy forinthoz egy forint támogatást, legutóbb pedig már csak 80 fillérhez 20 fillér érkezett.
Ikvai-Szabó Imre elmondta, évről-évre egyre kevesebb személyi jövedelemadót (szja) kap a főváros, pedig Budapesten kétszer annyi szja-t fizetnek, mint vidéken. Jelezte: országosan 3,8 millió ember fizet összesen 1139 milliárd forint szja-t, ennek harmadát a budapestiektől szedi be az állam.

Közölte, a büdzsé tervezésénél azért van nagyon nehéz helyzetben a főváros, mert ahol lehetett, a korábbi években már “elmentek a falig”; amit lehetett, a takarékosság érdekében ésszerűsítettek, összevontak vagy megszüntettek. Mint mondta, “nincs tovább”, ezért az állami normatívacsökkenés arányában visszafogják az intézményeknek adandó fővárosi támogatásokat.

Kérdésre nem tartotta kizártnak azt sem, hogy a közgyűlés megváltoztatja a korábbi döntéseit egyes közszolgáltatások díjaival (például a szemétdíjjal) kapcsolatban, és azokat mégis megemeli. Kevesebb pénzből nem lehet ugyanolyan közszolgáltatást biztosítani – mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a következő önkormányzati vezetésnek marad mozgástere a következő két évben, így 2011-ben 38, míg 2012-ben 44 milliárd forint szabad hitelkeret áll majd a rendelkezésére. Ikvai-Szabó Imre kérdésre közölte, továbbra sem érkezett meg a számlájukra a Horváth Csaba (MSZP) kormánybiztos által február közepén megígért ötmilliárd forintos BKV-támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik