Belföld

Kész a vitára az MSZP

A jövő hét közepétől várja vitára a fideszes szakpolitikusokat az MSZP gazdasági, társadalompolitikai és az agráriumot érintő kérdésekben. A Fidesz eddigi nyilatkozatai alapján vélhetően vitapartner nélkül maradnak a szocialista politikusok.

Az MTI úgy tudja, a szocialisták egyelőre három egymást követő vitanapot jelölnek meg. Kedden kezdenének, a disputák helyszínéül a Pallas Páholyt szánják. A meghívást várhatóan hétvégén teszik közzé.

Az első napon Kiss Péter társadalompolitikai miniszter és Korózs Lajos szociális államtitkár vitázna többek között a nyugdíjasok helyzetéről és szociálpolitikai kérdésekről. A második vitanapon Gráf József agrárminiszter, a harmadikon Szekeres Imre honvédelmi tárcavezető várja majd a fideszes szakpolitikusokat, utóbbi a gazdaságpolitikáról beszélgetne.

Mesterházy Attila február 17-én, a Facebook közösségi portálon közzé tett videóüzenetében jelentette be, hogy nyilvános szakmapolitikai vitát kezdeményez. Ebben a Fidesz elnökéhez beszélt, azt kérve Orbán Viktortól, hogy jelölje ki azokat a szakpolitikusokat, akik ezen időszak alatt hajlandóak vitatkozni a szocialistákkal.

“Tisztázzák, ki a baloldal jelöltje”

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője akkor úgy reagált: mielőtt programvitát kezdeményez, Mesterházy Attilának előbb rendet kellene tennie a baloldalon, a pártjában és a fejében. Először is tisztázzák Bokros Lajossal, hogy kettejük közül ki a baloldal jelöltje. Majd tisztázza azt, hogy kit is akar kihívni: a videón ugyanis szakpolitikusi vitát kezdeményez, míg az MSZP honlapján a videó mellett megjelent szöveg szerint Orbán Viktorral vitázna – mutat rá. Javasolta, Mesterházy Attila gondolja át még egyszer, hogy mit is akar valójában, “és akkor térjenek vissza a dologra”.

Orbán Viktor kedden – amikor a budapesti vállalkozókkal találkozott – azt mondta: nem új szakpolitikai programok kellenek, “azokkal tele van a padlás”, hanem új politikára, másfajta gondolkodásra van szükség. Korábban, az iparkamara rendezvényén úgy fogalmazott: “nem szakpolitikai vitákra van szükségünk”, hanem új irányt kell szabni a gazdaság számára; a gazdaság talpra állításához nem elméletek kellenek, hanem “harminc markos legény”.

Nyolc éve az MSZP nem ment el

2002-ben az MSZP – akkor ellenzéki pártként – kezdeményezte, hogy legyen vita a politikusok között. Akkor ezt a felhívást a Fidesz elfogadta, ám végül maguk a szocialisták nem mentek el a Millenárisra, mert a felek nem tudtak megegyezni abban, hogy legyen-e plazmatévé a helyszínen. A fideszes politikusok a Millenárison várakoztak az ellenfélre, de hiába.

Végül, két nappal a választások első fordulója előtt létrejött az Orbán-Medgyessy vita és voltak pártelnöki “összecsapások” is.
2006-ban Gyurcsány-Orbán televíziós vita, valamint egy Gyurcsány-Orbán-Kuncze-Dávid tévés polémia is volt. Ezektől függetlenül többször is leültek egymással az aktuális miniszterek és a miniszterjelöltek beszélgetni, de ezeket nem a pártok szervezték hivatalosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik