Belföld

A Fidesz “letarolta” Budapestet

Az MSZP és a Jobbik már valamennyi egyéni körzetben összegyűjtötte a jelöltindításhoz szükséges ajánlást, a Fidesz pedig a kétmillió cédulát ostromolja. Az LMP átcsoportosítja aktivistáit, de bizakodóak, hogy mindenhol összegyűjtik a kellő számú ajánlószelvényt, az MDF nem árult el pontos számokat. A Jobbik a kistelepüléseken volt főleg sikeres és arra panaszkodik, hogy a Fidesz „letarolta” Budapestet.

Félidőhöz érkezett az ajánlószelvény-gyűjtés: a képviselőjelöltek és a pártok aktivistái március 19-ig kérhetik el a cédulákat a választóktól. Az MSZP, a Jobbik és a Fidesz már összegyűjtötte mind a 176 egyéni választókerületben a jelöltállításhoz szükséges 750 cédulát, legutóbbi jelentősen túl is teljesítette a feladatot.

Az MSZP és a Jobbik összegyűjtötte

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője – aki maga is jelölt Ferencvárosban – keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a párt mind a 176 egyéni választókörzetben összegyűjtötte a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt, így valamennyi jelöltjük hivatalosan is készen áll a választásokra. Szavai szerint az ajánlószelvények gyűjtésénél sokkal nagyobb nyitottságot tapasztaltak, mint amilyenre számítottak. „Tudunk meglepetést okozni az országnak” – jelentette ki.

A Jobbik is összegyűjtötte a 176-szor 750 ajánlást. Mint Novák Előd, a Jobbik alelnöke az fn.hu-nak elmondta: vidéken, a kisebb településeken könnyebb dolguk volt, míg Budapest V. kerületében ment a legnehezebben a cédulagyűjtés. „A fővárost a Fidesz egyszerűen letarolta, ráadásul itt sokkal bizalmatlanabban is az emberek” – fogalmazott Novák Előd.

A Fidesz túlteljesített

Már 1,7 millió ajánlószelvény van a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltjeinek birtokában – közölte Nyitrai Zsolt kedden. A Fidesz operatív igazgatója emlékeztetett, a cél a kétmillió ajánlószelvény összegyűjtése. “Itt igazából nem is az ajánlószelvényeknek a számát tartjuk fontosnak, hanem a kétmillió lehetőséget: találkozást a választópolgárokkal” – mondta. Hozzátette azt is, hogy a cédulákat továbbra is gyűjtik a képviselőjelöltjeik, önkénteseik, aktivistáik.

(Ahhoz egyébként, hogy egy párt valamennyi egyéni választókerületben jelöltet, ezáltal pedig mind a 20 megyében és országosan is listát állítson, minimálisan 132 ezer ajánlásra van szükség.)

LMP: meglesz mind a 176 egyéni

Az LMP fővárosi képviselőjelöltjei közül elsőként Várnai László fotográfus adta le a választásokon való induláshoz szükséges ajánlószelvényeket szerdán. Az LMP politikusa, aki a budapesti 21. számú választókörzetben indul, 950 ajánlószelvényt adott le a zuglói önkormányzatnál. Schiffer András, a párt országos listavezetője az önkormányzat épületében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy emellett már három másik fővárosi választókerületben is összegyűjtötték az induláshoz szükséges számú ajánlószelvényt.

Karácsony Gergely kampányfőnök az fn.hu-nak elmondta: az első LMP-s jelölt, aki összegyűjtötte az ajánlásokat, egy bajai induló volt és eddig összesen 15-en adták l, vagy adják le ezekben a percekben a szelvényeket. Ezen kívül még száz helyen nagyon közel járnak már a 750 cédulához.”Budapesten szinte teljes a lefedettség, de nagyon jól állunk Bács-Kiskun és Baranya megyében is. Innen átcsoportosítjuk az aktivistáinkat például Csongrád és Békés megyébe, ahol eddig nem volt annyira sikeres a gyűjtés” – fogalmazott Karácsony Gergely. Ezzel együtt a 20 megyei, valamint az országos lista felállítása biztosnak tűnik.

Hozzátette: „Az LMP fél éve az ajánlószelvény-gyűjtésre készül, hiszen ez a rendszer épp az ilyen friss, kis pártok távoltartására van kitalálva”. Ám a kampányfőnök szerint már kitanulták a gyűjtés technikáját: a kopogtatás helyett tapasztalataik szerint hatékonyabbak a leadóhelyek, ide ugyanis – mint fogalmazott – „dőlnek be” a cédulák.

Az MDF-nek ez nem verseny

Lapunk kérdésére, hogy az MDF jelenleg hogy áll az ajánlószelvények gyűjtésében, a sajtóosztálytól azt a választ kaptuk, hogy pontos számot nem lehet mondani, ám az ajánlócédulák száma óráról órára növekszik. „Az MDF számára ez nem verseny, hanem törvényben előírt kötelezettség teljesítése” – hangsúlyozta a párt sajtóirodája.

Az OVB által nyilvánosságra hozott adatok szerint eddig 26 képviselőjelölt adta le a szükséges számú. „Nagyságrendileg 100 ezer cédulát kaptak eddig jelöltjeink” – tette hozzá az MDF. Az fn.hu-nak adott válaszban kifejtik: azoknak a jelölteknek, akiknek könnyebben ment a gyűjtés, már leadták a szelvényeket. „Tapasztalataink szerint a jelenlegi közállapotokban senki nem szívesen szavaz nyilvánosan. Érezhető a polgárok félelme, pedig egy működő demokráciának elemi érdeke lenne, hogy minél többen leadják ajánlószelvényüket” – fogalmazott az MDF sajtóosztálya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik