Belföld

Közérdekű adat a Centrum bevétele

A Legfelsőbb Bíróság szerint közérdekű adat a fővárosi közterületi parkolóhelyek üzemeltetéséből származó bevételekre vonatkozó információ.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet, amely a Lát-Kép Egyesületet képviseli a Centrum Parkoló Rendszer Kft-vel kialakult vitájában úgy tájékozatta a sajtót, hogy a bíróság kötelezte a Centrumot, hogy a 2000-2006 közötti időszakban keletkezett bevételeire vonatkozó adatokat közölje a Lát-Képpel.

Elsőfokon megnyert, majd a Fővárosi Bíróság előtt meglepő módon elveszített eljárás már több mint egy éve húzódott, „azonban a most hozott ítéleten már nem tud változtatni a titkaihoz foggal-körömmel ragaszkodó parkolási cég” – írta a TASZ.

A helyi közutak, közterületek fenntartása önkormányzati feladat, az önkormányzat feladatkörébe tartozó tevékenységgel kapcsolatos adat pedig közérdekű adat. „Ez akkor is így van, ha a fenntartást és hasznosítást ténylegesen nem az önkormányzat, hanem egy magáncég, jelen esetben a Centrum Parkolási Rendszer Kft. végzi” – fogalmaztak.

Mivel a cég köztulajdonnal gazdálkodik, továbbá bevételekre a parkolási rendet szabályozó jogszabályok alapján tesz szert, a tevékenységével kapcsolatos adatok közérdekűek, tehát nyilvánosak – közölte a jogvédő szervezet, amely szerint a Legfelsőbb Bíróság ezzel az érveléssel összhangban kötelezte a társaságot az adatközlésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik