Belföld

Tetőztek a Körösök

Tetőzött a Fehér-, a Fekete- és a Kettős-Körös, ám a Hármas-Körös még árad - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A Fehér-Körös Gyulánál hétfő délután 666 centimétere vízállásnál tetőzött, és kedd reggelre 641 centiméterre csökkent a víz magassága. A Fekete-Körös a határon, Antnál szintén elérte a legmagasabb szintet. A két folyón még harmadfokú az árvízvédelmi készültség, ám arra lehet számítani, hogy tovább folytatódik az apadás, mert az erdélyi szakaszokon is folyamatosan csökken a vízhozam.

Hétfő éjszaka szintén tetőzött a Kettős-Körös is, harmadfokú készültség és 854 centiméteres vízállásnál. Kedd reggelre viszont már 6 centiméterrel mérséklődött a vízszintje. A Hármas-Körös még árad, kedd hajnalra Gyománál elérte a másodfokú szintet, és ezt követően is óránként három centiméterrel árad. Szarvason pedig hétfő délután érte el a folyó az első fokú készültségi szintet.

Immár megjelentek a védvonalakon az árvízi jelenségek is. Töltésszivárgást 20, talpszivárgást 1721, fakadóvizet 1013 és talajforrást 200 méter hosszon találtak a szakemberek. Az igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszából nyolcban tartanak fent másodfokú belvízvédelmi készültséget. Az elöntött területek nagysága 14 270 hektár, amelyből 9.650 hektár a szántás és vetés. Az önkormányzatok közül hét tart belvízvédelmi készültséget, például Vésztő, Okány és Gyula, s közöttük Dobozon harmadfok mellett védekeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik